Kontakt se studenty je nenahraditelný, i jako děkanka stále učím

2. březen 2016

Ve funkci je jen několik týdnů. Zvládá ještě učit studenty? S čím je spokojená a co chce změnit? Děkanka Fakulty ekonomicko-správní Univerzity Pardubice Romana Provazníková byla hostem Dobrého rána z Pardubic.

Laika asi napadne, které profese pak vykonávají absolventi ekonomicko-správní fakulty. Podle docentky Provazníkové je to široká škála.

Fakulta má totiž tři studijní programy. Po studiu Hospodářské politiky a správy najdou mladí lidé uplatnění jako úředníci ve veřejné správě. K jejich studiu proto patří i etika a komunikační dovednosti. Dalším programem je Ekonomika a management. Jeho absolventi najdou uplatnění jako ekonomové a účetní pro malé, středí i velké podniky. Poslední oblastí je Systémové inženýrství.


doc Ing. Romana Provazníková, Ph.D.
Narodila 21. června 1964. Vystudovala Fakultu národohospodářskou Vysoké školy ekonomické v Praze a na Univerzitě Pardubice působí od roku 1992. Odborně se věnuje analýze finančních vztahů mezi jednotlivými články veřejné správy.

I když děkanka, stále učí

Než se docentka Provazníková stala děkankou, učila makroekonomii, mikroekonomii a financování obcí a krajů. V nejnovějším semestru se výuky nevzdala. Podle ní je velmi důležité si i v této funkci nějakou výuku ponechat. Kontakt se studenty je prostě nenahraditelný.

Boj o studenty

Kvůli nepříznivé demografické křivce v současnosti vysoké školy o studenty musejí bojovat. Propagace je podle slov nové děkanky velmi důležitá. I ona sama se snaží používat nová média a sociální sítě, aby byla „její“ fakulta vidět. Univerzita jako taková organizuje i dny otevřených dveří. K atraktivitě přispívají i moderní prostory pro výuku i zájmové činnosti. Podle docentky Provazníkové si navíc právě Fakulta ekonomicko-správní vede nejlépe ze všech sedmi fakult Univerzity Pardubice, co se počtu zahraničních studentů týče. Jsou za tím i akreditované studijní obory přímo v anglickém jazyce.

Děkanka Fakulty ekonomicko-správní Univerzity Pardubice Romana Provazníková

Novinky

  • nové obory pro nejbližší akademický rok nejsou kvůli akreditacím v plánu

  • do budoucna by fakulta ráda nový studijní obor profesního bakaláře, který by byl více zaměřen na odborné praxe s institucemi veřejné správy

  • nová děkanka nechce radikální změny, ale chce se více věnovat předmětům, které dělají studentům velké potíže a

  • studium je nutno zatraktivnit, potřebné je i vetší zapojení odborníků z praxe, k atraktivitě přispějí i letní školy a různé doučovací kurzy

autor: nov
Spustit audio