Kontrol komínů je po prvním měsíci minimum

31. leden 2017

Už měsíc mají úředníci pravomoc provádět kontroly kotlů přímo v domácnostech. Od prvního ledna jim to umožňuje novela zákona o ochraně ovzduší. Majitelé kotlů na tuhá paliva navíc měli do konce prosince povinnost, si nechat svá topidla zkontrolovat od způsobilého technika.

Ne všichni to ale udělali, a úředníci v Pardubickém kraji už dostávají první upozornění.Podnětů, které úředníci v Pardubickém kraji dostali, zatím není mnoho. Například v České Třebové se úřednicí zabývají dvěma upozorněními. V Králíkách jedním a v Pardubicích také jedním. Krajské město je ale poměrně specifické, protože je tady minimum domácnosti, které by topily kotlem na tuhá paliva. Většina domů má totiž buď zavedený plyn, nebo dálkové vytápění.

V Pardubickém kraji zatím bez kontrol

Upozornění ale opravdu mnoho není a zatím se tak ještě nestalo, že by úředníci skutečně na fyzickou kontrolu kotle k někomu vyrazili. Celorepublikově se stal zatím jeden případ, a to bylo minulý týden v Písku.

Rozhodně to není tak, že by úředníci měli pohotovostní vozidlo a hned po obdržení nějakého upozornění by vyráželi do terénu. Aby skutečně na kontrolu do domu vyrazili, musí dostat několik stížností nebo podložených podnětů. Za ten se považuje například půlhodinový videozáznam.

Pokud se ukáže, že dotyčný skutečně spaluje něco, co nemá, tak ho nejprve úředníci upozorní, aby s tím přestal, požádají ho o doklad o provedené revizi, která měla být udělaná do konce minulého roku. K samotné fyzické inspekci přikročí teprve tehdy, kdy žádná z předchozích výzev nezabere a dotyčný stále pálí to, co nemá. Takovému majiteli kotle pak může hrozit pokuta až 20 tisíc korun.

„Přijde k vám člověk a prohlédne si, jak vypadají rošty, jaký je stav kotle, jestli není zdehtovaný, protože celá vyhláška je o tom, jestli se nespalují odpady nebo věci, které nepatří do kotle,“ říká kamnář a kominík Luboš Petříček.

Povinné revize: lidé nestíhají

Oslovení revizní technici prý mají práce ještě minimálně na měsíc a zdaleka ne všichni lidé, kteří si revizi měli nechat udělat, to stihli. A právě při případné kontrole ze strany úřadu je chybějící revizní posudek velký problém. Vyžaduje ho totiž také novela zákona o ochraně ovzduší, která má za cíl nižší množství vypouštěných emisí z domácího vytápění. I proto stát poskytuje a kraje rozdělují tzv. kotlíkové dotace, tedy příspěvky na nové ekologické kotle.

Přestože zákonem stanovená lhůta pro udělání revize vypršela už téměř před měsícem, má prý objednávek na kontroly ještě minimálně do konce února.

Podle Miroslava Míči z odboru životního prostředí na pardubickém magistrátu měli majitelé kotlů na revizi času víc než dost: „Tuto povinnost revizí jim ukládal zákon už několik roků. Provozovatelé měli dostatek příležitostí se na to připravit.“

autor: zen
Spustit audio