Kostel Svatého Martina (Kněžice u Třemošnice)

26. červenec 2012

Pátý díl našeho pořadu nás seznámí s osudy pozoruhodného kostelíka Svatého Martina

Vydejme se do malebného podhůří Železných hor. Nedaleko Třemošnice, nad romantickým údolím řeky Doubravy, nalezneme osamoceně stojící kostelík Svatého Martina. Ten zde stojí jako němý svědek vesnice Stusyně, která zanikla za husitských válek. I samotný kostelík dlouhé roky chátral a čelil útokům zlodějů, kteří ukradli v podstatě vše, co v (na) kostele bylo aspoň trochu cenné. Díky píli a entusiasmu místních (především pak bývalého starosty Kněžic Zdeňka Zemana) se památku povedlo zachránit a krásně opravit. Kostel dostal novou střechu a fasádu, opraveno bylo i jeho nejbližší okolí.

Kostel Svatého Martina

Kostel Svatého Martina byl jako farní připomínám už v roce 1352. Po zániku vsi zůstal i nadále farním. V deskách zemských je uváděno podací kostelní až do roku 1615. Velmi pozoruhodný je jeho stavební vývoj. V literatuře se uvádí, že kostel je gotického původu – presbytář je asi ze 14. století, část lodi a věž jsou mladší (renesance). Nedávný průzkum při rekonstrukci odhalil, že některé části kostela jsou románské a mohou pocházet až dokonce z 12. století.

Jaká je budoucnost kostela Svatého Martina? Díky nedávné rekonstrukci byl zachráněn, další opravy čekají na interiér, kde je třeba zrenovovat stěny a okna a snad dojde í na nefunkční varhany. Otázkou je také další využití kostela, které dnes slouží k církevním účelům jen několikrát do roka. Kostel, který nemá elektřinu a má i díky stísněnému prostoru, unikátní atmosféru, se hodí na pořádní koncertů.

V pořadu Pozor, padá omítka navštívíme další pivovar. Příští týden uslyšíte naši návštěvu z pivovaru v Předhradí nedaleko Chrasti. Pár metrů od opraveného hradu se nalézá unikátní a nesmírně rozlehlý pivovar, který dnes slouží jako skladiště nejrůznějšího nepořádku a k chovu hospodářských zvířat. Vzhledem ke spletité majetkové struktuře to s budoucností pivovaru vypadá zle nedobře. Pořad si nalaďte buď v úterý 26.7. v 17:10 nebo v neděli 31.7. v 17:30 na Čro Pardubice.

Pivovar Předhradí

Zvětšit mapu
Spustit audio