Kouření je out a na dýmky není čas? V Proseči z nich bafají dodnes

16. červen 2021

Dřív to bylo centrum dýmkařství v Čechách. Za první republiky byste v Proseči napočítali až 16 výroben dýmek. Přežila sice už jenom jedna manufaktura, přesto na tradici nedají dopustit. A udržují ji taky díky muzeu.

„Už v první pamětní síni byly dýmky vystavené. Původní sbírka se vytvářela někdy od 20. let minulého století z darů tehdejších výrobců a řemeslníků,“ popisuje za Muzeum dýmek Marek Rejent.

Spousta podob

I když to zdánlivě vypadá, že se prostor pro dýmky v hektické a korektní době zmenšuje, tak na ně stejně někteří lidé nedají dopustit. „Dýmka je totiž sama o sobě hezký předmět. V expozici se snažíme poukazovat na historický vývoj, kdy se dýmka tvarově měnila. Používaly se různé materiály. Původně to byly místní dřeviny jako třešeň, bříza, olše. Kouřilo se z dlouhých troubelů, pak se přecházelo ke kratší dýmce v podobě dnešního čibuku.“

Expozice dýmek v Proseči

„Víme, že kouření je problémová záležitost. Není zdravé, což všichni víme. Snažíme se dýmku prezentovat jako estetický předmět. Kouření jako takové až tak neoslavujeme,“ ujišťuje Rejent.

Hvězné dýmky

Muzeum se prezentuje taky díky hlasovým průvodcům. K návštěvníkům promlouvají Petr Pospíchal, tedy dabér Chucka Norrise a Roberta De Nira, dále Ladislav Cigánek, který propůjčil hlas Davidu Duchovnymu ze seriálu Akta X, anebo Zbyšek Horák.

„Prvního hlasového průvodce jsme zavedli do praxe asi před pěti lety. Dá se slyšet i hlas Františka Filipovského, který čte svoji vlastní vzpomínkovou knihu. Pak jsme do sbírek získali z pozůstalosti taky jeho dýmku.“

Obdivovat navíc můžete dýmky Stanislava Zindulky, Jana Kanyzy, Miloše Formana a brzy i Svatopluka Beneše. Ze zahraničních hvězd zkusili muzejníci oslovit Ramba. Sylvester Stallone možná tedy taky přispěje.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související