Kovárna čp. 20 v Mravíně

8. srpen 2014

Malou obec Mravín, s dvacítkou stálých obyvatel, najdete mezi Luží a Vysokým Mýtem. Bývalou kovárnu nepřehlédnete, stojí jen pár metrů od malé návsi s rybníčkem.

Patrová kovárna pochází podle archivních materiálů až z 90. let 19. století, i když na první pohled vypadá ještě starší. Budova je postavená z lomové opuky, typické i pro další historické stavby v obci.

Současný trojdílný půdorys, charakteristický pro vesnické domy, získala přestavbou z kovářské dílny, kdy došlo k úpravě podsíně (dříve přístřešku na kování koní) na prostornou komoru.

Stopy po obloucích

Podobu podsíně, kterou dříve tvořil otevřený prostor, prozrazují dochované záklenky - oblouky na severní a západní straně.

Oblouky původní podsíně pro kování koní

Patro objektu původně sloužilo zřejmě jako sýpka. Stejně tak tomu bylo i v případě jiných kováren, protože se do patra dostávalo teplo z kovárenského provozu v přízemí.

Dnes mravínská kovárna slouží jako obytný dům i divadelní zkušebna zároveň. Hlavně v létě se sem sjíždí členové divadla „Julie a spol.“

autoři: jsl , BRA
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.