Králíci, kteří se vydali přes oceán

14. leden 2017

Jsou bílí, ale albíni to nejsou. Mají tmavé oči, a pokud jim fouknete do srsti, kromě černých pesíků objevíte i sněhobílou podsadu. Králík český černopesíkatý a také Holice dobývají svět.

Ladislav Kašpar patří k největším chovatelům králíků v Pardubickém kraji. Po určitou část roku se stará až o tři sta králíků. Chová tři plemena a jeho chloubou jsou právě černopesíkatí králíci. Protože k Holicím historicky patří. Právě tady totiž vzniklo jedno z nejmladších plemen králíků.

Na začátku byla činčila

Český černopesíkatý králík je naše národní plemeno, které vyšlechtil v roce 1974 František Provazník z Holic. Černopesíkatý králík má krátké a zavalité tělo, silné ušní boltce a samci také velkou hlavu. Hmotnost se pohybuje okolo 2,5 – 3,25 kg u dospělého jedince. Králíci mají bílou barvu, s nádechem barvy polární lišky, černé pesíky a bílou podsadu.

Chovatel Ladislav Kašpar z Holic

Čeští šlechtitelé navázali na zkušenosti německých kolegů, kteří křížili hlavně červeného novozélandského králíka s činčilou a výsledkem byl černopesíkatý králík. František Provazník z Holic křížil činčilu malou a stříbřitého žlutého králíka. Podařilo se mu získat plánovaný genotyp a v roce 1975 bylo jeho plemeno uznáno jako český černopesíkatý králík (Ččp).

Holičtí šampioni

Český černopesíkatý králík se začal od sedmdesátých let minulého století postupně dostávat i do evropských chovů. Když začal chov tohoto plemene, po úmrtí Františka Provazníka, v Holicích stagnovat, Ladislav Kašpar chtěl plemeno černopesíkatého králíka víc zviditelnit. „Snad se mi to povedlo,“ dodává chovatel. „Na první výstavě klubu Ččp jsem získal titul šampiona na samce, na celostátní výstavě v Lysé nad Labem v roce 2015 se mi podařilo získat titul mistra české republiky a v roce 2016 titul mistra republiky a šampiona republiky na samce,“ říká chovatel.

Plemeno českého černopesíkatého králíka bylo vyšlechtěno v Holicích v roce 1974.JPG

Českého černopesíkatého králíka si evropští chovatelé oblíbili. „Když přijedu na chovatelskou výstavu do Německa nebo do Rakouska, je tam i přes sto králíků. Na našich národních výstavách jich bývá jen okolo padesáti. V Česku ččp najdete také asi v padesáti chovech. Tři chovné králíky jsem nedávno poslal do Ameriky, tak doufám, že tam uspějí. A také jsem moc rád, že se plemene ujal další člen naší chovatelské organizace v Holicích, Martin Kaplan.“

Chovatelem od malička

Ladislav Kašpar začal králíky chovat už jako sedmiletý kluk. U babičky, na zemědělské usedlosti. „Nejdřív jsem choval křížence a později jsem začal navštěvovat výstavy chovatelů, kde jsem už pokukoval po čistokrevných králících. Líbilo se mi hodně plemen, ale nemohl jsem si vybrat,“ vysvětluje Ladislav Kašpar. „Později jsem si od holických chovatelů pořídil novozélandské červené králíky, které jsem choval dlouhé roky.

V roce 1981 se Ladislav Kašpar stal řádným členem Českého svazu chovatelů ZO Holice a začal chovat králíky novozélandské bílé. „Pravdou je, že za ty dlouhé roky jsem s tímto plemenem získal řadu titulů a ocenění. Patnáctkrát jsem se stal mistrem okresu Pardubice, jedenáctkrát mistrem České republiky, dvanáctkrát se stal můj králík šampionem ČR a jednou evropským šampionem.“ Kromě novozélandských bílých a českých černopesíkatých králíků chová Ladislav Kašpar ještě zakrslé černé bílopesíkaté králíky.

Králíkárny chovatele Ladislava Kašpara jsou částečně kryté
autor: BRA
Spustit audio