Křik pávů na pardubickém zámku vystřídá zpěv Rusalky

25. květen 2023

Na začátku června čeká pardubický zámek podívaná, jakou dlouho nezažil. Velkolepé představení opery Antonína Dvořáka Rusalka si diváci užijí pod širým nebem v nádherných kulisách renesanční památky.

Příběh, ve kterém se to hemží pohádkovými bytostmi jako lesní žínky, vodník a ježibaba není jen pohádkou: „Propojuje se tam pohádkový svět a lidské vztahy, které jsou napříč dobou stále stejné. Tedy láska, nenávist, zloba nebo i dobrý konec, který se u Rusalky úplně nekoná, ale u té naší možná budete překvapeni,“ říká představitelka Rusalky Eliška Gattringerová.

Operní klenot

Antonín Dvořák pěvce při komponování díla rozhodně nešetřil, hlavně z hlediska nálad je Rusalka náročnou rolí. „Ona začíná jako naivní bytost, která netuší, co obnáší lidský svět. Potom ta role prochází obrovským zklamáním ze světa lidí, který není takový, jaký si představovala a končí jako velmi vyspělá bytost, která je nějakým způsobem zklamaná a všechno se to odráží i v  hudbě. Role se velmi mění a to si myslím je na ni velmi náročné,“ vysvětluje Eliška Gattringerová.

Autor libreta Jaroslav Kvapil psal Rusalku původně pro Aloise Jiránka. Nakonec oslovil jiné autory, kteří ale text odmítli. Dvořáka, v té době už považovaného za mistra, se ostýchal oslovit. „Nakonec tu odvahu sebral a děkujeme mu za to, jinak bychom neměli takové veledílo,“ dodává Eliška Gattringerová.

Jak se Rusalka do Pardubic dostala

„Jako Pardubák znám zámek velmi dobře a myslím si, že to prostředí je podceňované. Při návštěvách jsme si s kolegou říkali, že by se dalo využít k něčemu podobnému a nakonec jsme se rozhodli, že vybereme tuto naprostou klasiku,“ říká manažer Produkce Vít Hořeňovský.

Produkce stojí před velkou výzvou a rozhodně to nebude mít v Pardubicích jednoduché: „Část nádvoří musíme vyrovnat. Jak hlediště, tak místo, kde se odehraje představení. To bude probíhat i před a na mostku na malé nádvoří. Máme i spoustu nápadů, které uskutečníme. Například nasvícení zámku a podobně,“ říká Hořeňovský.

Tři hodiny, dvě přestávky

Dvořák své dílo napsal v ohromném rozsahu. Celé má téměř tři a půl hodiny. Obvykle se ale nevyhne škrtům a zkracování. „My jsme se těch krácení chtěli vyvarovat. Přijde nám správné, aby to lidé slyšeli tak, jak to je. Nějaké škrty tam jsou, ale takové, které se dělají i v divadle. Bude to normální představení se všemi hlavními áriemi, které je potřeba slyšet a které musíte zažít,“ láká představitelka hlavní role.

Ve sborech se představí i mládež z Pardubic. „Na tom si zakladatelka Opera studia Praha Anita Jirovská velmi zakládá. Podle toho, kde tu inscenaci děláme, tak si bere lidi z místa, kde se nacházíme. Takže spolupracujeme s konzervatoří Pardubice a ZUŠ Havlíčkova, která připraví taneční program. A moc se těšíme.“

„Vstupenky ještě jsou, zbývá jich několik desítek. Pokud na internetu napíšete Rusalka zámek Pardubice, určitě se dohledáte správného výsledku. Rusalka se na pardubickém zámku odehraje v úterý 6. června,“ uzavírá Vítek Hořeňovský.

Spustit audio

Související