Kořeněný likér z aronie neboli černého jeřábu
Keř, kterému se lidově říká černá jeřabina, můžete najít v zahradách, parcích i na okrajích lesů. Jen těžko bychom hledali rostlinu, která má v sobě tolik prospěšných látek najednou.
Arónie má trpkou chuť, takže se nedá příliš dobře konzumovat v čerstvém stavu, ale můžete si z ní snadno připravit třeba likér!
- 2 l plodů bez stopek
- 1 l vody
- 0,5 l vodky
- 3 hřebíčky
- kousek skořicové kůry
- 1 hvězdičku badyánu
- 0,5kg cukru
- půl lžičky kyseliny citrónové
Postup:
Plody arónie opereme. Do 1 litru vody dáme arónii a koření a vaříme 30 minut, poté necháme louhovat do druhého dne.
Druhý den směs přepasírujeme přes jemné síto nebo hrubé plátno. Přidáme cukr a povaříme jen do rozpuštění cukru. Necháme vychladnout, přidáme lihovinu a kyselinu citrónovou, důkladně promícháme a nalijeme do čistě vymytých lahví.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.