Kořeněný likér z aronie neboli černého jeřábu
Keř, kterému se lidově říká černá jeřabina, můžete najít v zahradách, parcích i na okrajích lesů. Jen těžko bychom hledali rostlinu, která má v sobě tolik prospěšných látek najednou.
Arónie má trpkou chuť, takže se nedá příliš dobře konzumovat v čerstvém stavu, ale můžete si z ní snadno připravit třeba likér!
- 2 l plodů bez stopek
- 1 l vody
- 0,5 l vodky
- 3 hřebíčky
- kousek skořicové kůry
- 1 hvězdičku badyánu
- 0,5kg cukru
- půl lžičky kyseliny citrónové
Postup:
Plody arónie opereme. Do 1 litru vody dáme arónii a koření a vaříme 30 minut, poté necháme louhovat do druhého dne.
Druhý den směs přepasírujeme přes jemné síto nebo hrubé plátno. Přidáme cukr a povaříme jen do rozpuštění cukru. Necháme vychladnout, přidáme lihovinu a kyselinu citrónovou, důkladně promícháme a nalijeme do čistě vymytých lahví.
Související
-
Dřeň z jeřabin podle Ursuly Stumpfové
Jeřabiny, jablka a k tomu voňavé koření... To je podzim. Podle tohoto receptu si můžete připravit dřeň, která je výborná na pečivo, do jogurtu nebo i do sektu!
-
Moruše, oskeruše nebo aronie – vysaďte si na zahradu vitamínovou bombu
Na to, jak vypadá taková vitamínová zahrada, se můžete zajet podívat do Lozic u Luže. Právě v těchto podzimních dnech tam zahradníci sázejí ovocný park z netradiční...
-
Která jeřabina je jedlá, a která ne? Napoví listy a hvězdička
Jeřabiny jsou symbolem prosluněného podzimu. Víte ale, že jsou také plné vitamínů? Podle bylinkářky Radky Svatošové jsou jedlé všechny druhy jeřabin.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka