Které knihy mizí z regálů a budou ještě dražší? Máme tipy od pardubického knihkupce

4. leden 2022

Pardubický knihkupec Petr Bažant nosí rozečtenou knihu stále při sobě. V Radioporadně se rozpovídal nejen o knižních novinkách, ale také o tom, proč číst a jak to bude se zdražováním knih.

„Jednou za čas si v sobotu vypnu mobil a čtu si. Myslím tak jen na příběh v knize a nenechám se ničím rozptýlit. Je to velmi důležité pro mou psychiku. Ale uznávám, že je to čím dál těžší,“ usmívá se knihkupec.

Nejžádanější tituly jsou o slavných lidech

Titulů jsou stovky a každý den vyjde nějaký další zajímavý. Už text  na záložce knihy může hodně napovědět. Pokud má nějaký nápad, většinou je podle Petra Bažanta i kniha nápaditá.

Některé loňské tituly jsou vyprodané a čtenáři čekají na dotisk. Je to například kniha Novinářem v Číně, ve které popisuje své zážitky z Číny oceňovaný reportér Tomáš Etzler.

Obálka knihy Novinářem v Číně od Tomáše Etzlera

Další žádanou knihou je Deník farářky, který napsala známá farářka Martina Viktorie Kopecká.

„Asi nejlepší je Carmen – Skutečný život Hany Hegerové, což je životopis Hany Hegerové. Tuto knihu napsal jí velmi blízký člověk Tomáš Padevět. Je to velká publikace, momentálně nedostupný titul. No a nesmíme zapomenout na letní novinku a velkou událost letní sezóny. Karel Gott - Má cesta za štěstím. To je obrovská a těžká publikace za hodně peněz, ale podle mě stojí za to. Jsou tam umělcovy zápisky a vzpomínky na život ve 20. století a mnoho i méně známých fotografií,“ doporučuje knihkupec.

Odpočinkové knihy, které povzbudí

Mezi odpočinkové knihy, které vás ale nebudou nudit, patří poslední kniha Ivanky Deváté - Šťastná za všech okolností. Kniha je poutavá, rozhodně ne vždy sladká, přečtou si ji rádi i někteří muži. Také Halina Pawlowská má svůj okruh čtenářů. Její novinkou je kniha Milý Bene. Své vzpomínky a pocity si vyměňuje autorka s bratrem své první lásky.

Zdražování se zřejmě nevyhne ani knihám. „Ani teď to není levná záležitost, ale jak řekl zesnulý zakladatel nakladatelství Paseka Ladislav Horáček: Jedna kniha pořád stojí v průměru deset piv jako za minulého režimu. Tak věřme tomu, že to tak zůstane,“ usmívá se Petr Bažant.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.