Který med je lepší? Tmavý nebo světlý?

29. červen 2015

Podle zkušeného učitele včelařství Evžena Báchora je zdravější světlý květový med. Medovicové tmavé lesní medy netuhnou, proto si lidé myslí, že jsou kvalitnější. Ale jsou hůře stravitelné, protože obsahují vysoké procento minerálních látek.

Pro regeneraci lidského organismu je ideální květový med luční. Léčivé látky každé byliny jsou obsažené právě v tomto medu. Jedinou nevýhodou je, že světlý květový med začne časem krystalizovat, což je přirozený proces.

Jak zabránit krystalizaci světlého medu?

Když začne med houstnout, vezměte vařečku a 10 minut poctivě míchejte. Takto postupujte po dva až tři dny. Med získá pastovitou konzistenci a už nikdy neztvrdne. Říká se mu med pastový. Všechny léčivé látky jsou v takto zpracovaném medu zachovány.

Včely mají právě na přelomu června a července nejvíc práce. A včelaři velebí mšice

Vrchol rozvoje včelstev přichází se Slunovratem. V každém úlu je 80 000–100 000 včel. Sběrací pud je pro ně teď tím nejdůležitějším. V této době začínají kvést lípy a možná jste si všimli i listů na dubech, které na omak lepí. Pro včelaře je takto ulepený list požehnáním, stejně tak jako mšice, které naopak zahrádkáři proklínají.

Slávek Král si vyzkoušel i včelaření

Díky mšicím totiž vznikají tmavé medovicové medy. Mšice potřebuje ke svému životu dusíkaté látky z mízy stromu. Proto vypouštějí ze svého těla enzymy do mízy, kterou mění, aby z ní moli tyto dusíkaté látky stáhnout. Během této činnosti mšice většinu nasáté šťávy vypustí na list. Včela okamžitě zareaguje, medovici posbírá a vyrobí z ní tmavý medovicový med.

Je tedy jasné, že včela má v přírodě dva základní zdroje:
  • sladká šťáva z květů

  • medovice z listů stromů

Zajímavé je, že pro včely je medovicový med špatně stravitelný, proto ho včelaři musejí včelám odebírat.

Proč vznikají včelí roje

Roj je vlastně bezpohlavní dělení včelstev. A jako vždy jde v přírodě o zachování rodu. Právě v tomto období vybere stará matka polovinu včelstev všech kategorií, zásoby na tři dny a vylétá do neznáma, kde chce založit nové včelstvo. Ve starém úlu zůstává ještě neoplozená mladá matka. Ta se musí nejprve nechat oplodnit, poté se vrátit do úlu a pokračovat v zachování rodu. Lidé se bojí rojů. Podle Evžena Báchora ale není třeba se obávat. Roje nejsou agresívní. Včely jsou velmi těžké, mají v sobě zásoby na tři dny a jsou mezi nimi i mladé včely, které ještě neumí dobře létat…O agresivitě tedy nemůže být řeč.

Co dělat, když se nám na zahradě usadí včelí roj

  • Zjistit, kde je v obci nejbližší včelař a najít ho. Roj bude s největší pravděpodobností jeho.

  • Pro včelaře má roj cenu zlata, každý včelař vám bude vděčný, když jeho roj objevíte.

  • Cizí včelí roj si ale nesmí vzít včelař, kterému nepatří. Kvůli varoáze a dalším onemocněním se takový roj musí zlikvidovat, aby nedošlo k přenosu nákazy

  • Další nové nařízení říká, že přemísťování včelstev z místa na místo (z obce do obce)  se musí hlásit. Nejprve v laboratoři odborníci posoudí, zda je včelstvo zdravé a teprve na základě jejich posouzení se může převoz uskutečnit

Krajina s včelími úly

Včelaři varují zemědělce před nadbytečným používáním chemie na polích

Zemědělci v dnešní době likvidují plevely nejrůznějšími chemickými prostředky a také hnojí své výpěstky takovým způsobem, že včely po přeletu nad takto ošetřeným polem ve velkém umírají. Včelař Evžen Báchor důrazně varuje před takovým bezohledným počínáním.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.