Kuba k adventu patří. Ale nesmí se lepit na jazyk. Jak na to?
Staročeský pokrm kuba je díky surovinám, které obsahuje, velmi zdravý. Podle odbornice na zdravou výživu Ivy Pohankové je dokonce detoxikační díky kroupám, které v pokrmu hrají hlavní roli.
„Navíc tím, že se kuba podává s kysaným zelím nebo jinou fermentovanou zeleninou, je to zároveň vitamínová bomba a do zdravého konceptu určitě patří. Aby byl kuba vláčný a šťavnatý, zkrátka chutný, je potřeba dodržet pár základních věcí,“ vysvětluje kuchařka Pohanková.
Bez vývaru a sádla se neobejdeme
Základem chutnosti receptu je, aby byl skvěle ochucený. A pozor! Kroupy tahají chutě. Je potřeba nechat je odležet a potom znovu dochutit. Musí tam přijít dostatek majoránky, česneku, mletého kmínu, ten jde k houbám skvěle,“ vyjmenovává Iva Pohanková.
A jak to udělat, aby byl kuba vláčnější a polykal se s chutí? Bez vývaru a tuku se neobejdeme. Navíc díky tukům se lépe vstřebají vitamíny do těla. Když se kuba zapéká, musí být dobře podlitý a musí se omastit. Sádlo bylo základní surovinou našich předků a je potřebné i v dnešní zdravé kuchyni.
Nejlepší jsou sedmičky
Nejlepší na kubu jsou ječné kroupy střední velikosti, tzv. sedmičky. Kroupy je potřeba přebrat a přes noc namočit. Druhý den důkladně propláchnout a povařit. Potom nakrájet cibuli, osmažit ji, přihodit k ní kroupy, česnek, majoránku, sůl, kmín a pepř. Řádně orestovat a poté zalít předem namočenými sušenými houbami. Voda z hub je do kuby to nejlepší a krásně voní, určitě ji nevylívejte do dřezu. Kroupy pojmou opravdu hodně tekutin.
Kubu je třeba nechat odstát, a poté znovu ochutit. Pohrajte si s chutěmi. Když je směs hotová, nalijte ji do pekáčku řádně vymazaného sádlem. Aby byl pokrm opravdu šťavnatý, před koncem pečení je dobré ho zalít zeleninovým vývarem.
„Ze začátku pečte zakryté, potom odkryjte, aby povrch zezlátl. A k tomu je ideální kysané zelí. Můžete ho dochutit křenem, přidejte trochu cukru, trochu cibule, klidně i červenou řepu, ať jsme zdraví,“ uzavírá Iva Pohanková.
Související
-
3 recepty, které vás po Vánocích dostanou zpátky do formy
Častým novoročním předsevzetím je také dostat se do formy, zhubnout, nebo třeba jen omezit energetický příjem. Zkuste naše recepty!
-
Podzim v lese: Která bedla je jedlá? A proč některé houby světélkují?
Lesy jsou plné hub. Rostou hřiby hnědé, bedly i vynikající pýchavky, které se dají připravit dokonce na sladko. Ale v českých lesích můžete najít i světélkující houby!
-
Češi v lesích každý rok nasbírají houby za miliardy. Za českou zálibu hrozí v Nizozemsku vězení
Přeborníci, mistři, znalci. Češi jsou národ houbařských fanatiků. V některých jiných evropských zemích by ale se svou vášní narazili. Nebo by si museli koupit povolenku.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka