3 recepty, které vás po Vánocích dostanou zpátky do formy

Salát z červené řepy

Častým novoročním předsevzetím je také dostat se do formy, zhubnout, nebo třeba jen omezit energetický příjem. Vybrali jsme pro vás tři recepty, které vám na této cestě mohou pomoci.

1. Červená řepa se zelím

Salát z červené řepy a zelí se hodí jako příloha k masu, nebo jako lehká svačina.

Suroviny:
1kg červené řepy
1kg zelí
20dkg cibule
2 lžíce soli
¼ l octa
½ l vody
20dkg cukru

Postup:
Celou bulvu řepy i se slupkou dáme vařit. Vaříme asi 20 minut podle velikosti řepy. Zda je řepa měkká zkusíme vidličkou.

Čtěte takéVitaminová bomba z červené řepy

Uvařenou (ne úplně rozměklou) a vychladlou řepu oloupeme a nastrouháme. Zelí nakrájíme. Cibuli nakrájíme najemno. Vše smícháme dohromady, osolíme a necháme odležet. Přelijeme nálevem z octu, vody a cukru. Odležené dáme do skleniček a sterilujeme deset minut.

2. Celerový salát s ořechy

Řapíkatý celer, ořechy, jablko a lehká večeře se může podávat za pár minut.

Salát z řapíkatého celeru s jablky

Suroviny:
řapíkatý celer
malé jablko
hrst nasekaných ořechů
kozí sýr nebo Niva
citrónová šťáva

Postup:
Celer a jablko nakrájíme na drobné kousky, přidáme nasekané ořechy, rozdrobíme sýr a dochutíme citrónem.

3. Pohanková kaše s jablky

Pohanka je přirozeně bezlepková a proto je vhodná pro celiaky, své místo si ale pro lehce oříškovou chuť a lehkou stravitelnost najde třeba i ve vaší kuchyni.

Pohanková kaše s ovocem

Suroviny:
1 hrnek pohanky
2 hrnky mléka
rovná lžička soli
4 lžíce medu nebo cukru
4 jablka
rozinky
mandle nebo ořechy
máslo
skořicový cukr

Postup:
Pohanku vysypeme na stůl, přebereme, vadná zrnka odstraníme. Přebranou pohanku propláchneme studenou vodou a pak dvakrát přelijeme vařící vodou. Necháme okapat, vyklopíme do hrnce, zalijeme osoleným mlékem a na mírném ohni za častého míchání vaříme asi 10 minut.



Ke konci vaření přidáme med nebo cukr, polovinu oloupaných a na kostičky nakrájených jablek a jen krátce povaříme, aby se jablka nerozvařila. S jablky můžeme přidat také opláchnuté a předem v rumu namočené rozinky, půlky mandlí nebo ořechů.

Hotovou kaši můžeme posypat skořicovým cukrem, polijeme rozehřátým máslem a ozdobíme plátky čerstvých jablek nebo jiného ovoce. Můžeme ještě pokapat medem.

Pohanka je vhodná na ozdravění a posilnění žilního a cévního systému.