3 recepty, které vás po Vánocích dostanou zpátky do formy
Častým novoročním předsevzetím je také dostat se do formy, zhubnout, nebo třeba jen omezit energetický příjem. Vybrali jsme pro vás tři recepty, které vám na této cestě mohou pomoci.
1. Červená řepa se zelím
Salát z červené řepy a zelí se hodí jako příloha k masu, nebo jako lehká svačina.
Suroviny:
1kg červené řepy
1kg zelí
20dkg cibule
2 lžíce soli
¼ l octa
½ l vody
20dkg cukru
Postup:
Celou bulvu řepy i se slupkou dáme vařit. Vaříme asi 20 minut podle velikosti řepy. Zda je řepa měkká zkusíme vidličkou.
Čtěte takéVitaminová bomba z červené řepy
Uvařenou (ne úplně rozměklou) a vychladlou řepu oloupeme a nastrouháme. Zelí nakrájíme. Cibuli nakrájíme najemno. Vše smícháme dohromady, osolíme a necháme odležet. Přelijeme nálevem z octu, vody a cukru. Odležené dáme do skleniček a sterilujeme deset minut.
2. Celerový salát s ořechy
Řapíkatý celer, ořechy, jablko a lehká večeře se může podávat za pár minut.
Suroviny:
řapíkatý celer
malé jablko
hrst nasekaných ořechů
kozí sýr nebo Niva
citrónová šťáva
Postup:
Celer a jablko nakrájíme na drobné kousky, přidáme nasekané ořechy, rozdrobíme sýr a dochutíme citrónem.
3. Pohanková kaše s jablky
Pohanka je přirozeně bezlepková a proto je vhodná pro celiaky, své místo si ale pro lehce oříškovou chuť a lehkou stravitelnost najde třeba i ve vaší kuchyni.
Suroviny:
1 hrnek pohanky
2 hrnky mléka
rovná lžička soli
4 lžíce medu nebo cukru
4 jablka
rozinky
mandle nebo ořechy
máslo
skořicový cukr
Postup:
Pohanku vysypeme na stůl, přebereme, vadná zrnka odstraníme. Přebranou pohanku propláchneme studenou vodou a pak dvakrát přelijeme vařící vodou. Necháme okapat, vyklopíme do hrnce, zalijeme osoleným mlékem a na mírném ohni za častého míchání vaříme asi 10 minut.
Losos na špenátovém lůžku
Suroviny: 1 stroužek česneku, 500 g čerstvého špenátu, 1 limetka, 4 filety z lososa, 1 červená cibule, pepř, sůl, máslo, olej
Ke konci vaření přidáme med nebo cukr, polovinu oloupaných a na kostičky nakrájených jablek a jen krátce povaříme, aby se jablka nerozvařila. S jablky můžeme přidat také opláchnuté a předem v rumu namočené rozinky, půlky mandlí nebo ořechů.
Hotovou kaši můžeme posypat skořicovým cukrem, polijeme rozehřátým máslem a ozdobíme plátky čerstvých jablek nebo jiného ovoce. Můžeme ještě pokapat medem.
Pohanka je vhodná na ozdravění a posilnění žilního a cévního systému.
Související
-
Svěží zeleninové saláty podle pardubických rozhlasáků
Připravili jsme pro vás několik receptů, které v létě bodují u našich rozhlasových kolegů. Vyzkoušejte salát s mangem, bulharský tarator nebo salát ke grilovanému masu!
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.