Kuchař roku už mladší být nemůže. Vojtěch Petržela vyškolil ostřílené kolegy
Všechno chce dělat nejlíp. Doma v kuchyni pomáhal od dětství. Do pizzerie chodil míchat těsto a strouhat sýr. Dnes má na kontě prestižní kuchařský titul.
Vojtěch patří do juniorského národního týmu. Ve svých 21 letech je na spodní věkové hranici účasti v soutěži Kuchař roku. „Těžší pro mě byla písemná část. Kuchaři, kteří to dělají celý život, znají kalkulace, normy a podobně, aby se podle toho dal napsat recept. Jak jsem mladý, tak to ještě nemám tak zažité. Naopak oni zase nemají zažitou soutěž, která není úplně stejná jako provoz.“
Hrst improvizace
Každý z finalistů musel odborné komisi nachystat šest porcí tříchodového menu s hlavními surovinami. „Pro předkrm to byl sumeček africký, hlavní chod měl telecí pečeni a ledvinky, dezert pak čokoládu a čaj. Pro kuchaře bývá dezert nejtěžší, ale naštěstí mám vedle sebe cukrářku, která mi pomáhala s přípravou,“ přiznává Vojtěch Petržela.
Až na místě před začátkem finále nahlížejí soutěžící do koše s pěti surovinami. Aspoň jednu z nich pak musí zakomponovat do menu a kalkulací. „Jsem na to ze soutěží zvyklý, že nám dávají tajné boxy, ze kterých děláme jídlo. Zrovna jsem měl suroviny, které se mi hodily do menu.“
Kuchař nebo řezbář?
Kromě vaření umí Petržela i carving, tedy vyřezávání do ovoce a zeleniny. „Na střední škole jsem se přihlásil do odborných kurzů. Pustil jsem se do toho, protože vždy chci být nejlepší v tom, co dělám. Řežu takzvaným thajským stylem, takovým jemným dekorativním připomínajícím krajky.“
Čtěte také
Carvingem nechce opovrhnout ani v budoucnu. „Už pět let na něm makám. Jednou budu chtít učit lidi, kteří na tom jsou stejně jako jsem byl já na začátku. Pomáhá jenom sedět a řezat. Je to dřina a trénink. Moje práce jinak určitě bude kuchařina. Až dodělám školu, chci vyjet do zahraničí, abych nasbíral zkušenosti. Až si budu jistý, že něco umím, vrátím se zpátky do Čech a něco tady otevřeme,“ usmívá se.
Vojtěch Petržela se narodil ve Svitavách. Absolvoval maturitní obor Gastronomie na SOŠ a SOU Polička. Momentálně studuje cestovní ruch na Vyšší odborné škole v Poděbradech. Na kontě má spoustu titulů a medailí z různých soutěží.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.