Kuchař: Za kotrč vám dám i klíčky od svého auta

21. září 2017

Takovou cenu má pro kuchaře Jaroslava Máchu chorošovitá houba kotrč kadeřavý. Vypadá tak trochu jako květák a dá se najít blízko kmenů borovic. Pokud hlavu uložíte na chladné místo a spodní část ponoříte do vody, vydrží vám i několik dní v čerstvém stavu.

Kotrč je chuťově výjimečná houba, ze které se připravuje tzv. falešná dršťková polévka. Máme pro vás recept na luxusní bramborovou polévku z kotrče.

Luxusní bramborová polévka z kotrče podle Jaroslava Máchy

Uděláme cibulový základ na másle, kotrč je jemná houba, proto se hodí do základu právě máslo. Cibulku osmažíme do zlatova, zaprášíme moukou, přidáme zeleninu, kterou máme rádi, brambory, sůl, kmín, pepř. Kotrč vložíme do vývaru až úplně naposledy, aby se neztratila jeho chuť, povaříme asi deset, dvanáct minut, nezapomeneme na česnek a přidáme jen trochu majoránky. Polévka díky houbě získá luxusní chuť.

Udělejte si houbové škvarky na Vánoce

Pokud máte doma hub víc než dost a lámete si hlavu, jak je zpracovat, máme pro vás tip. Nejčastěji houby sušíme, v modernější době lehce povaříme a zmrazíme. Ale zkoušeli jste někdy zavařit houby do sádla?

Jaroslav Mácha

Tady je recept od Jaroslava Máchy: „Moje teta dělala houbové škvarky. Do pánve dala větší množství sádla, houby důkladně očistila, nakrájela jako na škvarky a hodila do horkého sádla. Voda se z hub rychle odpařila. Potom je teta cedníkem vytáhla a doslova nacpala do zavařovacích sklenic. Houbový povrch pak pomazala sádlem. Takto připravené houbové škvarky vydrží velmi dlouho. My jsme si je vždycky o Vánocích mazali na chleba. Stačilo je jen posolit, pokmínovat, navrch nakrájet cibulku. Je to opravdu velká dobrota.“

Lišková omáčka

Na základ použijeme máslo, přidáme na něj nakrájenou šalotku a česnek nakrájený na plátky, pomalu smažíme. Základ zalijeme vývarem a zahustíme předem připravenou jíškou z másla. Pokud jste zvyklí přidávat mouku už k šalotce, můžete to udělat i tímto způsobem. Necháme jemně vařit. Provaříme, dosolíme a dochutíme bílým mletým pepřem.

Na závěr přidáme nasekanou petrželku a na zjemnění trochu bílého vína. Lišky vkládáme do polévky teprve deset minut před dokončením, aby se neztratila jejich chuť. Smetanu přidáváme až v samotném závěru, správně by se neměla ani vařit. Smetana se dává se až ve chvíli, kdy polévka tzv. dobublává.

autor: jsl
Spustit audio

Související