Kuchař: Za kotrč vám dám i klíčky od svého auta
Takovou cenu má pro kuchaře Jaroslava Máchu chorošovitá houba kotrč kadeřavý. Vypadá tak trochu jako květák a dá se najít blízko kmenů borovic. Pokud hlavu uložíte na chladné místo a spodní část ponoříte do vody, vydrží vám i několik dní v čerstvém stavu.
Kotrč je chuťově výjimečná houba, ze které se připravuje tzv. falešná dršťková polévka. Máme pro vás recept na luxusní bramborovou polévku z kotrče.
Luxusní bramborová polévka z kotrče podle Jaroslava Máchy
Uděláme cibulový základ na másle, kotrč je jemná houba, proto se hodí do základu právě máslo. Cibulku osmažíme do zlatova, zaprášíme moukou, přidáme zeleninu, kterou máme rádi, brambory, sůl, kmín, pepř. Kotrč vložíme do vývaru až úplně naposledy, aby se neztratila jeho chuť, povaříme asi deset, dvanáct minut, nezapomeneme na česnek a přidáme jen trochu majoránky. Polévka díky houbě získá luxusní chuť.
Udělejte si houbové škvarky na Vánoce
Pokud máte doma hub víc než dost a lámete si hlavu, jak je zpracovat, máme pro vás tip. Nejčastěji houby sušíme, v modernější době lehce povaříme a zmrazíme. Ale zkoušeli jste někdy zavařit houby do sádla?
Tady je recept od Jaroslava Máchy: „Moje teta dělala houbové škvarky. Do pánve dala větší množství sádla, houby důkladně očistila, nakrájela jako na škvarky a hodila do horkého sádla. Voda se z hub rychle odpařila. Potom je teta cedníkem vytáhla a doslova nacpala do zavařovacích sklenic. Houbový povrch pak pomazala sádlem. Takto připravené houbové škvarky vydrží velmi dlouho. My jsme si je vždycky o Vánocích mazali na chleba. Stačilo je jen posolit, pokmínovat, navrch nakrájet cibulku. Je to opravdu velká dobrota.“
Lišková omáčka
Na základ použijeme máslo, přidáme na něj nakrájenou šalotku a česnek nakrájený na plátky, pomalu smažíme. Základ zalijeme vývarem a zahustíme předem připravenou jíškou z másla. Pokud jste zvyklí přidávat mouku už k šalotce, můžete to udělat i tímto způsobem. Necháme jemně vařit. Provaříme, dosolíme a dochutíme bílým mletým pepřem.
Na závěr přidáme nasekanou petrželku a na zjemnění trochu bílého vína. Lišky vkládáme do polévky teprve deset minut před dokončením, aby se neztratila jejich chuť. Smetanu přidáváme až v samotném závěru, správně by se neměla ani vařit. Smetana se dává se až ve chvíli, kdy polévka tzv. dobublává.
Související
-
Houbaře nejvíc matou žampiony a muchomůrky
V České republice bylo letos zaznamenáno už několik případů otrav houbami. Nejvíce zdravotních komplikací způsobil mírně jedovatý žampión zápašný. Výjimečné nejsou ...
-
Jídla z hub se ohřívat můžou. Mléko na otravu vůbec nepomáhá,...
Říká se, že Petr a Pavel chodí s nůší a kořínky a houby suší. Co je pravdy na tomhle tvrzení a jaké další mýty o houbách jsou v Česku zažité, o tom budu mluvit s my...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.