Kunětická hora: Hradozámecká noc ukáže, jak se stavělo, bořilo a nastavovalo

20. srpen 2024

Jedna noc, tisíc příběhů. Tak se prezentuje Hradozámecká noc. Odehraje se v sobotu 24. srpna na celé řadě míst napříč republikou.

„Znamená to pro nás, že půjdeme do práce i večer. Je to samozřejmě prodloužení návštěvního dne, symbolické ukončení hlavní letní sezóny. Celé roky to pro nás představovalo poměrně náročnou činnost, protože jsme museli různě po hradě a hradním areálu tahat prodlužovačky a nosit světla, ale teď po rekonstrukcích a opravách to budeme mít mnohem jednodušší,“ řekl kastelán hradu Kunětická hora Miloš Jiroušek.

Odborník žasne

Na Kuňce tentokrát mají nově nasvícené prostory. „Elektřinu jsme dovedli až do hradní věže. Dali jsme si s tím opravdu hodně práce a troufám si tvrdit, že na Kunětické hoře to je skutečně mimořádné a obzvlášť pro fajnšmekry. Světla máme hlavně v exteriérových pozicích umístěná tak, že jsou vidět horizonty etap výstavby. Všechny zdi nejsou stejné a jak se postupně stavěly, bořily, nastavovaly, bývají v různých tloušťkách. Díky stínům je to nádherně vidět. Jinak to ani nikdo nemá možnost vidět. I mě samotného to moc baví.“

Kunětická hora - Hradozámecká noc

Hradozámecká noc začíná na Kunětické hoře ve 20 hodin, kdy se v tyto dny pomalu stmívá. „Otevřený bude celý areál. Nabídneme prohlídku hlavního okruhu. Ta není časově omezená a není potřeba se na ni registrovat. Já sám provedu dvě skupiny na západní opravené části, kde odvyprávím příběh o pohnuté historii místa. Tady už je dobré si rezervace vzít, aby prohlídka byla příjemná a stala se skutečným zážitkem,“ doporučil kastelán.

Do Hradozámecké noci se v sobotu zapojí třeba taky hrad Litice, kde si návštěvníci kromě prohlídek posedí u táboráku a opečou špekáčky. Zámek Litomyšl připomene 135 let od návštěvy Františka Josefa I., a to díky komentovaným prohlídkám apartmá císaře s výkladem. Taky tam odhalí panovníkovu bustu a na závěr se uskuteční komorní klavírní koncert Michala Maška. Zámek Slatiňany akci pojme Netradičně tradičně. Projdete se potemnělým zámkem a poslechnete si příběhy ze života jeho dávných obyvatel.

Návštěva od filmu

Kunětická hora má za sebou podstatnou část natáčení rodinné komedie Léto s Evženem za účasti známých hereckých osobností. Štáb se už přesunul do jejího okolí a je normálně otevřeno. „Každých deset minut filmový štáb něco potřebuje. Když za vámi přijde režisér a řekne, že v jedné ze scén bude na nádvoří hradu hořet, bystříte. Přítomní samozřejmě byli hasiči, záchranná služba. I když se blížily bouřky, nakonec se počasí trochu uklidnilo a všechno se podařilo. Těším se na výsledek,“ usmívá se Jiroušek.

Proč se na Kuňce netočí častěji? A v čem dnešní doba hází filmařům dobových snímků klacky pod nohy? Poslechněte si celý rozhovor s kastelánem.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související