Kytaře můžete v letadle zakoupit sedadlo vedle sebe

3. červenec 2019

Kdo létá letadlem, běžně ví, že před nástupem na palubu musí projít kontrolou. Všechna letiště by se měla řídit Národním bezpečnostním programem.

Podle v současnosti platných mezinárodních předpisů si cestující na palubu nesmí sbalit zbraně, střelivo, nože nebo další bodné a sečné předměty ani jakékoliv hračky, které se reálným zbraním podobají. Některé společnosti vám nedovolí mít v kabinovém zavazadle ani toxické látky. Sem spadají i zapalovače na jedno použití a samozápalné sirky bez škrtátka.

Přísná pravidla pro množství tekutin, která si můžete přibalit do příručního zavazadla, platí ve všech zemích Evropské unie, v Norsku, Švýcarsku, USA, Kanadě a na Islandu. Nevyhnete se jim ani v případě, že v některé z vyjmenovaných zemí pouze přestupujete.

Co dělat, když se poškodí, nebo ztratí kufr?

Každé zavazadlo dostane svůj zavazadlový štítek, díky kterému ho lze dohledat, nebo reklamovat. Poškodí-li přepravce váš kufr a vy zjistíte, že se z něho něco ztratilo, vyhledejte v příletové hale přepážku s reklamacemi a požádejte o nápravu. To samé se děje při ztrátě zavazadel, která nedorazí na místo. „Pokud se nenajdou do 30 dnů, máte nárok na finanční odškodnění. Vždy se doporučuje kufr nebo batoh obalit průsvitnou fólií, která je ochrání alespoň před poškozením,“ říká David Procházka. Povinné to ale není. K reklamaci potřebujete vždy štítek, palubní vstupenku a cestovní doklad.

Sedadlo pro kytaru

„Vezete-li nějaký objemnější hudební nebo sportovní dárek a bojíte se, aby se v zavazadlovém prostoru nepoškodil, kupte mu palubní lístek. Jako příklad mohu dát kytaru, která se nevejde do úložného boxu nad sedadly, a přesto ji chcete mít s sebou na palubě letadla. Jediným řešením je, usadit ji vedle sebe a jako malé dítě připásat popruhy. Sice se to prodraží, ale máte jistotu, že do cílové destinace dorazí v pořádku,“ směje se David Procházka, vedoucí odbavení cestujících a letadel. Na bod přepravního řádu, že za ztrátu nebo poškození cenných předmětů v zavazadlovém prostoru neručí, narazíte u všech leteckých společností.

Tekutiny v palubním zavazadle

Výjimečně a s náležitým potvrzením, například dokladem od lékaře nebo názornou ochutnávkou tekutiny před kontrolujícími zaměstnanci letiště si na palubu můžete vzít množství léků potřebné po dobu cesty nebo mateřské mléko a další stravu pro děti. U odbavených zavazadel letecké společnosti omezení týkající se tekutin neuvádějí. Podle Davida Procházky je dobré mít lékařskou zprávu napsanou nejen v češtině, ale i v angličtině.

Při průchodu bezpečnostní kontrolou na letišti:

  • Převážené tekutiny musí být v obalech o maximálním objemu 100 ml.
  • Veškeré tekutiny musí být uloženy v jednom průhledném uzavíratelném plastovém sáčku o maximálních rozměrech 20 x 20 cm a celkový objem přepravovaných tekutin nesmí překročit 1 litr.
  • Sáček musíte být schopni zcela uzavřít a uložit do svého palubního zavazadla             
  • Sáček s tekutinami je nutné při bezpečnostní kontrole vyjmout z palubního zavazadla a předložit k samostatné kontrole
  • Pokud cestujete s kojencem, můžete převážet dětské mléko, mléko v prášku, sterilizovanou vodu a dětské jídlo v množství, které pro svůj let potřebujete, i pokud toto množství přesáhne obvyklý limit na tekutiny. Tyto položky se nemusí vejít do průhledného sáčku, ale měli byste je mít připravené k letištní bezpečnostní kontrole.
  • Tekutý lék můžete převážet v množství potřebném pro svůj let. Tento se nemusí vejít do průhledného sáčku, ale měli byste ho mít připravený k letištní bezpečnostní kontrole.
autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související