Láska, vášeň a smích. Ve středu začíná festival Pernštejnlove

30. červenec 2018

Divadelní festival Pernštejnlove se už stal pravidelnou součástí léta na zámku: „Návštěvnost se neustále zvyšuje. Myslím si, že ohlasy jsou kladné a festival už patří k tradičním letním podnikům v centru města,“ říká ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek.

Jak už název napovídá, jednotlivá představení spojuje téma lásky, podle toho také dramaturgové vybírají soubory, které na akci vystoupí. „Soubor by měl mít v repertoáru hru o vztazích, nebo lásce. Měl by to být hry proveditelné na open air festivalu a soubor by měl chtít v létě hrát, což nechce každý,“ vysvětluje pořadatel Tomáš Klement.

Festivalové novinky

I letos na návštěvníky čeká podle Tomáše Klementa několik novinek: „Poprvé se festival z hlavního nádvoří a parkánu rozšíří do vnitřního nádvoří, kde návštěvníci uvidí představení Angel-y Vandy Hybnerové a Lucie Kašiarové. A to je vlastně další novinka, protože jde o první taneční představení, které na festivalu uvádíme.“

My dva a Beatles na festivalu Pernštejn(l)ove (2017)

Další novinkou je rozšiřování doprovodného programu. Letos prostor v parkánu zámku rozezní rovnou dva koncerty. Na nich vystoupí hradecký písničkář Petr Matyáš Cibulka, nebo pardubický muzikant Petr Langr. „Po úspěchu loňského půlnočního divadla chystáme další půlnoční představení. Tentokrát to bude svérázná pohádka pro dospělé O zadlužené princezně. Chybět nebude fotostánek a bude i více jídla,“ říká se smíchem Tomáš Klement a dodává: „My bychom byli rádi, kdyby návštěvníci po představení neodcházeli a zůstali v areálu zámku, dali si kávu a poslechli si muziku“.

Program plný komedií

Už se stalo dobrým zvykem, že festival zahajuje asi ten největší tahák z programu, letos pořadatelé vsadili na Prodanou nevěstu. „Ovšem ne v klasické operní verzi. V roce 1986 měla v hradeckém Draku premiéru činoherní verze v režii Josefa Krofty a tuto verzi si nastudovalo divadlo z Úpice. Je to představení pro víc než 40 herců, akrobatů a tanečníků a celé se to odehrává na velkém kolotoči, takže i ta scéna je úžasná,“ říká Tomáš Klement.

Také závěr festivalu bude stát za to. V sobotu je na programu komedie Dva autora Jima Cartwrighta v podání DS Amadis z Brna. „To je představení kde sice hrají dva herci, ale hrají 14 postav. A je to o tom, co se během jednoho večera může stát v jedné hospodě. Nám Čechům téma velmi blízké,“ dodává Tomáš Klement. Na závěr festivalu přichystali pořadatelé komedii Rodina je základ státu od mistra britské satiry Raye Cooneyho, s tím přijíždí soubor J.K.Tyla z Meziměstí. Na své si přijdou milovníci suchého britského humoru.

Hlasitý závěr

Pomyslnou tečkou za letošním ročníkem festivalu Pernštejnlove bude 8. srpna střílení z děl, která se vloni podařilo umístit na zámecké valy.

Hrozila nepřátelům, teď lákají návštěvníky. Pardubický zámek střeží nová děla

Na pardubickém zámku jsou repliky děl z doby Pernštejnů

Pardubický zámek má zajímavou novinku. Ze zámeckých valů totiž míří na město bojová děla z 16. století. Jde sice o repliky, puškařská firma z Vysoké nad Labem je ale vyrobila přesně podle dobových vyobrazení.

„Chceme z toho udělat takovou tradici. Návštěvníci můžou přijít v jakýchkoliv historických kostýmech. Chystáme program pro milovníky historie a vrcholem bude přednáška Víti Prchala o tom, jak byl zámek vyzbrojen v dobách Pernštejnů,“ uzavírá Tomáš Libánek.

Příští rok zasáhnou zámek změny, chystá se velká oprava, stěhování expozic. Další ročník festivalu to ale neohrozí: „Festival bude a spousta změn, které chystáme, se týká i toho, aby bylo lepší zázemí právě pro podobné podniky jako je Pernštejnlove. Chceme vytvořit i společenský sál, ve kterém budeme moct důstojně přivítat i divadelní soubory, což se snad povede někde na přelomu 2020 a 2021. Příští rok tedy bude zavřený palác, ale exteriér umožní, aby návštěvníci mohli strávit příjemné chvilky s divadlem, říká Tomáš Libánek.

Cyrano na festivalu Pernštejn(l)ove (2017)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.