Léčí medicínou i pálenkou. Chirurg Igor Čižmář pálí od 19 let

6. říjen 2022

Igor Čižmář v roce 1998 zdědil zemědělskou usedlost v Sudličkově Lhotě a rozhodl se tam postavit lihovar. Během toho vystudoval medicínu a stal se chirurgem, ale s pálením destilátů nepřestal. Výroba se pouze přesunula do Hrobic u Pardubic.

Příběh ovocného lihovaru Sudlička začal v Sudličkově Lhotě. Majitel Igor Čižmář tam zdědil zemědělský dvůr, ve kterém začal pálit destiláty. „Dříve to byla tvrz zemana ze Sudličky, který tam působil. Zachovala se věžová tvrz se středověkým sklepem, parkánem a opevňující zdi,“ popisuje Igor Čižmář.

Tady pálí chirurg

Igor Čižmář svou firmu vybudoval při studiu medicíny. „S kamarádem jsme byli ještě na škole, koukali jsme na polorozbořené budovy v Sudličkově Lhotě a říkali jsme si, co s nimi vlastně budeme dělat,“ vzpomíná dnes už vystudovaný chirurg. Tehdy se rozhodovali mezi založením pivovaru a lihovaru, pálenka ale vyhrála.

Z 25 tun švestek bude zhruba 2 tisíce litrů slivovice

Nebylo to poprvé, co rodina Čižmářových pálila destiláty. Už Igorův pradědeček vlastnil rolnický ovocnářský závod ve Vizovicích. Prababičce se tam ale nelíbilo, a tak ho prodal Rudolfu Jelínkovi.

„Můj bratr vystudoval archeologii a etnografii a pracuje hodně v archivech. Proto mi donesl staré knížky, do kterých jsem se začetl a nastudoval podstatu pálení,” vypráví o začátcích pálení Igor Čižmář. Knihy, ze kterých čerpal, byly přinejmenším z 19. století. „Některé z těch knih byly psané ještě švabachem, což pro mě byl velký oříšek, takže jsem je bratrovi zase rychle vrátil,“ směje se Igor.

Z vlastního ovoce chutná nejlépe

V Sudličkově lihovaru nepálí pouze vlastní produkty, ale nabízí také pěstitelské pálení. Zájemci tak můžou do Hrobic zavést ovoce ze zahrady a odvést si vypálený destilát. Ovoce kvasí ve velkých tancích zhruba 2 měsíce a poté se kvas přesouvá do vypalovací kolony. Samotné pálení trvá 6 až 8 hodin. Na jeden litr pálenky je potřeba 11 až 14 kilogramů ovoce.

Na kal pomůže vymražení, na ocas ultrazvuk

Součástí procesu pálení je vymražování a ultrazvuk. Pomocí vymražení se totiž destilát zbaví vosku a tekutina se nezakalí. Tisíc litrů trvá vymrazit 4 až 5 hodin. Ultrazvuk je zase důležitý kvůli chuti. „Destilát to zbaví ocasu a neškrábe to v krku,“ uzavírá zaměstnanec lihovaru Ladislav Zjadin.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.