Léčit čepy na mandlích antibiotiky je nesmysl. Vysvětlíme proč

8. červen 2021

Čepy jsou jedním z projevů akutní angíny, což je bakteriální onemocnění, které se díky vynálezu penicilinu dobře léčí. Ale často se stává, že se čepy na mandlích objevují znovu a znovu.

Doberete jeden druh antibiotik a za pár dnů se vám opět objeví bílé hrudky na mandlích. Přitom nemáte žádné vážnější obtíže. V takovém případě vám antibiotika nepomohou, chronické čepy po nich nezmizí.

„Hltan je osídlený bakteriemi, které žijí ve vyrovnaném vztahu. Pokud zasáhneme antibiotiky, posuneme jejich spektrum nesprávným směrem. Některé bakterie lék zlikviduje, na některé ale nezabere, a tyto bakterie začnou být aktivnější a mohou způsobit čepy. A takhle může tento proces pokračovat do nekonečna. To znamená, že léčit čepy v mandlích antibiotiky je nesmyslné,“ vysvětluje přednosta ORL kliniky Pardubické nemocnice MUDr. Jan Vodička.

Čepy způsobují zápach z úst

Samotné čepy podle MUDr. Vodičky člověka neohrožují, způsobují ale nepříjemný zápach z úst. Léčí se velmi obtížně.

Čtěte také

Částečně může pomoct různé vytírání a kloktání ústní dutiny. Jsou pacienti, kteří se naučí čepy šetrně odstraňovat. Ale efekt nebývá trvalý. V některých případech lékaři přistoupí k odstranění mandlí. Tento zákrok už ale není tak častý, jako dřív.

Starý dobrý penicilin

Při akutní angíně je nutné hodně pít. I když je pacient vysílený horečkou a velkou bolestí v krku. Neomezujte příjem tekutin, i když to bolí. „Nasazení antibiotik není nutné okamžitě, ale odloženě.

Předpokládá se, že jinak zdravé tělo zareaguje a vytvoří si protilátky samo. Někdy mají pacienti dojem, že antibiotika se musí nasadit okamžitě, ale skutečně to tak není,“ říká přednosta ORL kliniky Jan Vodička a pokračuje: „Někdy se také lidé mylně domnívají, že jsou ochuzeni, když dostanou obyčejný penicilin. Přitom je to stále ten nejlepší lék na léčbu angíny, který můžete dostat. Je to až neuvěřitelné, jak tento lék na klasickou angínu naprosto spolehlivě funguje,“ dodává MUDr. Vodička.

Spustit audio

Související