Proč máte věčně ucpaný nos? Vyšetření na ORL vám napoví

17. srpen 2020

Většina lidí mírně ucpaný nos neřeší. Nejde mi dýchat nosem? Tak dýchám pusou. Je to ale chyba. Vyšetření na otorinolaryngologii  umí v dnešní době šetrně odhalit všechno, co brání průchodu vzduchu do nosu.

„Ucpaný nos nejčastěji způsobují anatomické odchylky. Buď nosní přepážka špatně narostla, nebo je to vinou úrazu. Často si pacient  vzpomene, že když byl malý, tak dostal do nosu,“ upřesňuje MUDr. Zdeněk Knížek z Pardubické nemocnice.

Zánět dutiny nosní

Zánět dutiny nosní patří mezi časté případy, které se řeší na otorinolaryngologii. V nose zbytňují dolní skořepy, což jsou výrůstky z boční stěny nosní dutiny, které směřují proud vzduchu nosem do nosohltanu a mezi hlasivky dál do plic. Pokud zbytní, je potřeba je zmenšit.

Čtěte také

Nejjednodušší, co můžeme udělat pro lepší průchodnost nosu je jeho výplach. Každý si může pořídit speciální mast do nosu, která zvlhčuje prostředí tak, aby nedocházelo ke zbytnění. „Velmi doporučuji i konvičku, která slouží k výplachu nosní dutiny slanou vodou,“ radí MUDr. Knížek.

Výplach konvičkou – účinná prevence

Výplachy konvičkou působí velmi dobře preventivně na různé problémy s nosní průchodností.

„Často nám lidé říkají, že se jim proplachování podle přiloženého návodu nevede. Chce to cvik,“ říká MUDr. Knížek a pokračuje: „Běžte do koupelny, ať vás tam nikdo nevidí, nasypte sůl podle návodu do konvičky, zalijte vodou a zkoušejte. Pokud nalijete tekutinu správně do nosní dutiny, slaná voda vám proteče za přepážku a vyteče z druhé nosní dírky do umyvadla. Hlava by měla být nakloněná ve směru průtoku konvičkou, aby se tekutina jednoduše dostala tam, kam má.“

Čím hlubší je předklon těla při provádění výplachu nosu, tím lépe může roztok proniknout do nosní dutiny. Je to prevence, která rozhodně neuškodí. Proplachování konvičkou se může stát součástí hygieny.

Spustit audio

Související