Ledová voda je nejlepší po ránu. Zapomenete na zlé sny a přes den vás nic nerozhází

19. únor 2024

Otužování je velmi individuální aktivita. Někomu stačí studená sprcha, pro dalšího otužování bez pořádného ponoru až po ramena nemá význam. 

Chrudimská cukrářka Regína Gauglitz má doma celoročně napuštěný bazén, do kterého si chodí  každé ráno zaplavat. Otužilkyně Věra Linhartová má nejraději otužování v přírodě, v malé skupince lidí.

Po ranním ponoru překonám vše

„Bez otužování neumím začít svůj den. Ráno se takhle nastartuju. Zapomenu na zlé sny, vyprázdní se mi hlava i ty špatné noční můry. Uvolní se mysl, nastartuje tělo,“ přidává svou zkušenost Regína. Obě otužilkyně se shodují na tom, že by se člověk neměl otužovat na vlastní pěst.

Ramena jsou na studenou vodu velmi citlivá. Zkuste si to někdy. Je to rozhodně výstup z komfortní zóny.

„Hlava z jeskynních dob mi velí: Zdrhej! Ohrožení chladem! Ale já odolám, potopím se a už nemyslím na to, jestli mám nebo nemám účetní uzávěrku, povede se mi vytěsnit všechny starosti. Nádech, výdech, starosti jsou pryč. Neznám nic lepšího,“ popisuje své zkušenosti účetní Věra Linhartová.  

„Máme takové pořekadlo: Kdyby to bylo tak jednoduchý, tak to dělá každý. A já si říkám, když jsem zvládla tohle, už není nic, co by se mi nemohlo povést,“ přidává se cukrářka Regína. Otužování jí přihrálo do života mnoho skvělých lidí a vznikla nová přátelství.

Chrudimští otužilci pořádají ples

Před čtyřmi lety se dala do kupy skupina otužilců z Chrudimi, kteří dnes tvoří pevnou partu. Scházejí se každou neděli na Švihově a pořádají i benefiční akce. Jednou z nich je ples, který se koná tuto sobotu v Chrasti.

„Peníze, které vybíráme, chceme věnovat na léčbu malého Filípka z Bítovan, který trpí velmi vzácnou nemocí a rehabilitace je velmi nákladná,“ vysvětluje Regína Gauglitz.

Spustit audio

Související