Chcete si vytvořit zásobu endorfinů? Začněte se otužovat

28. leden 2020

Správným a pravidelným otužováním můžete získat lepší imunitu, a tím pádem i pevnější zdraví. Pokud se ale chcete věnovat plavání ve skutečně ledové vodě, nechte se před tím raději vyšetřit u lékaře.

Srdce musí být pro tuto aktivitu v pořádku. Na to, jak začít s otužováním, jsme se zeptali trenéra dálkového plavání a zkušeného otužilce Michala Štěrby z Pardubic.

Jak začít s otužováním

  • Ráno se pravidelně sprchujte studenou vodou
  • Běžte si aspoň jednou týdně zaplavat do krytého bazénu. Správný styl a jistota ve vodě se budou hodit. Po výstupu z bazénu se osprchujte nejdřív teplou vodou, ale sprchování zakončete vodou studenou. Předejdete tak nachlazení a po sprše vám bude perfektně. Za tu chvilku nepohody to stojí.
  • Do venkovních vod rozhodně nevstupujte v lednu. Začněte v době, kdy je teplota vody kolem patnácti stupňů, tzn. na konci září, začátku října, anebo na jaře
  • Do studené vody nikdy nevstupujte sami.

Do vody se neskáče, ale vstupuje

V žádném případě do ledové vody neskákejte, je to pro tělo velký šok. Vstupte tam po nohách a než se ponoříte, zhluboka se nadechněte. V ledové vodě se vám už nadechnout nepodaří. To se začátečníkům stává. Potom pomalu vydechujte a začněte plavat. První pocit je šokující, ale tělo se rychle vzpamatuje. Plavte klidně, myslete na něco příjemného, mrskáním se nezahřejete. Nejlepší je poprvé vstoupit do vody v kolektivu, pod dohledem někoho, kdo má zkušenosti.

Čtěte také

Jako začátečníci byste neměli přehánět dobu strávenou v ledové vodě. Vynikající otužilec vydrží plavat ve vodě kolem jednoho stupně i dvacet minut. Ale začátečníkovi stačí minuta, minuta a půl. Důležité je nevylézat z vody unavený a vyčerpaný. To je podle Michala Štěrby nešvar současného otužování. Plave se na výkon, na rychlost. A plavci jsou často k smrti vyčerpaní. To nikomu neprospívá. Z vody má člověk vylézat a být relativně v pohodě.

„Ideální je nejít hned do tepla ke kamnům, ale strávit několik minut na vzduchu, běhat, mávat rukama, snažit se do rukou nahnat krev. Teprve potom odejít do šatny a pořádně se zahřát,“ radí Michal Štěrba.

Před vstupem do vody žádné panáky

Alkohol rozšiřuje cévy a zvyšuje výdej tepla. Takže je to kontraproduktivní a před vstupem do vody nebezpečné. Zakladatel otužování v českých zemích Oldřich Liška ve své knize napsal: Alkohol dává jen falešný pocit tepla. Ale jak říká Michal Štěrba, po zaslouženém sportovním výkonu si u kamen v šatně malého panáka můžete dát.

Zimní plavání podle něj pomáhá nejen po fyzické stránce, ale i po té psychické. Přesvědčte se o tom na pardubické otužilecké základně. Otužilci se setkávají na Labi za loděnicí Arosa v Pardubicích každou sobotu a neděli v deset hodin dopoledne a ve středu v 16 hodin.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.