Otužování je fenomén. Ledovou sprchu můžete klidně vynechat

22. únor 2023

Otužilkyně z Chrudimska Regína Gauglitz a Vendula Dostálová se otužují už třetí sezónu a život bez koupele v ledové vodě si už nedovedou představit. Studenou sprchu ale ani jedna z nich nevyhledává.

„Studenou sprchu opravdu nemusím. Já se potřebuju celá ponořit a ochladit se najednou a pořádně. To mě nabíjí. Když pak vystoupím z vody, tak se cítím jako znovuzrozená. Můžu se znovu a pořádně nadechnout, starosti jsou najednou menší. A takhle to má většina z nás,“ usmívá se Regína, která začala s otužováním v době covidu, kdy jako cukrářka cítila velkou nejistotu ve svém podnikání. S dalšími podobně naladěnými lidmi vytvořila skupinu Otužilci L.P.2020 – Chrudimsko.

Čtěte také

Nehledejte výmluvy

Regína Gauglitz přivedla k otužování  i Vendulu Dostálovou z Chacholic. „Díky Regíně, která byla mou úžasnou průvodkyní při prvním ponoru, jsem byla z otužování nadšená hned první den. A přitom pod studenou sprchu byste mě nedostali,“ směje se Vendula.

A Regína ji doplňuje: „Ta inspirace ale musí přijít zevnitř člověka. Musíte skutečně chtít, ne jít kvůli někomu nebo se vymlouvat na to, že nastydnete a podobně. Mně to doslova změnilo život a zásadním způsobem ovlivnilo mé další kroky. Otužuji se už třetí sezónu a už bych to za nic nevyměnila.“

Přidejte se k otužilcům na Švihůvku

Skupina Otužilci L.P.2020 – Chrudimsko se pravidelně setkává každou neděli v 16 hodin u lomu Švihůvek. Ale mají i další oblíbená místa, například lom Dubová za Miřeticemi nebo řeku v Chacholicích, kde je místo nejhlubší a jmenuje se Na vaně.

Chrudimští otužilci pořádají v sobotu 25. února svůj první otužilecký ples. Uskuteční se v Bítovanech a je benefiční. Výtěžek půjde na léčbu šestiletého syna otužilkyně Venduly Dostálové Jáchymka, který se léčí s leukémií.

Spustit audio

Související