Les u Lipovce skrývá historický poklad. Moc se o něm neví

16. březen 2018

Na úpatí Železných hor najdete Lipovec. Patří k němu i Licoměřice. Historicky to byly dvě obce, které se spojily až někdy v šedesátých letech minulého století a fungují tak dodnes.

Okolo leží lesy, které poskytovaly úkryt zběhům a partyzánům za druhé světové války. „Skrývali se tam taky někteří místní lidé, kteří byli nuceně nasazení na práci. Tehdy je hledala četnická stanice,“ vzpomíná jeden z místních Zdeněk Brom.

Jaký je výhled ze soukromé rozhledny v Licoměřicích?

Výhled z rozhledny nad Licoměřicemi

Josef Bohuněk chtěl udělat radost sobě, rodině i pocestným a tak si k šedesátým narozeninám místo altánu postavil rozhlednu.  Výhled je z ní velkolepý. Od Třemošnice přes Čáslav až po Kolín.

V lesích se taky dochovaly pozůstatky úkrytů partyzánů, zemljanky. „Úkryt si udělali ruští zajatci, zběhové. Když tam přišli, měli na sobě vězeňské oblečení. Místní obyvatelé jim poskytli civil. Zůstali tam od roku 1943 až do roku 1944. Pak se přidali k partyzánům a zůstali s nimi až do konce války.“

Zmíněným místům by vedení obce podle starosty Petra Mináře chtělo věnovat větší pozornost. „Společně s Mikroregionem Železné hory se snažíme o propagaci turistického ruchu. Ve spolupráci s Pardubickým krajem vytváříme odpočinková místa, nové informační cedule. Společnost přátel Železných hor z Heřmanova Městce taky má své aktivity. Všechno je v plenkách, ale snad se během několika let oblast dostane do výraznějšího povědomí.“

Lipovec tradičně pořádá vzpomínkové akce. „Máme je pravidelně. Staly se takovou zdravou součástí běhu roku v obci. Připomínáme konec druhé světové války i vznik republiky. Vzkřísili jsme tradici lampionových průvodů. Je to rozhodně krásná podívaná.“

Turistických lákadel není málo

Mezi nejvýraznější rozhodně patří rozhledna. Bývalý starosta ji postavil na svém pozemku za své peníze. „Díky rozhledně se turisté v Lipovci zastaví. Chtějí ji navštívit. Za pozornost stojí třeba i ledopád a další zajímavosti,“ říká dnešní starosta Petr Minář.

Obec Lipovec
autor: Jakub Malý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.