O smrti se nemluví. A to je velká chyba, tvrdí ředitelka Oblastní charity Pardubice

11. říjen 2021

V Holicích vznikla nová paliativní ambulance. Je to místo, kde odborníci připravují umírajícího pacienta a jeho rodinu na péči v mobilním hospicu. Mobilní hospic je v podstatě domov pacienta, kam dochází lékař, zdravotní sestra, sociální pracovník, duchovní i psycholog.

„Paliativní ambulance, to je péče o kvalitě života v posledních měsících. Lékař vysvětlí pacientovi, co ho čeká, jak to bude probíhat a snaží se, aby pacient neměl bolesti a nebylo mu špatně. Je to záruka toho, že pacient a rodina na to nebudou sami. Je tu pro ně nejen lékař paliatr, ale budou za nimi domů jezdit i ostatní lékaři, zdravotní sestry, budou mít k dispozici duchovního, sociálního pracovníka i psychologa,“ vysvětluje ředitelka Oblastní charity Pardubice Marie Hubálková.

Nezatajujte zdravotní stav svým blízkým

Smrt je přirozená součást života, není důvod o ní nemluvit. A Oblastní charita nabízí možnost opřít se o tým odborníků, který rodinu tímto obdobím provede tak, aby ho prožili co nejlépe a mohli se v klidu smířit a rozloučit.

„A právě to smíření a rozloučení je velmi důležité jak pro umírajícího, tak jeho blízké. Nedávno jsme řešili případ klienta, který odmítl operaci a několik měsíců to před rodinou tajil. Teprve týden před smrtí začal mít závažné potíže. Rodina nic nevěděla, on si objednal zdravotní péči, ta ho okamžitě překlopila do našeho mobilního hospice. Pacient do týdne zemřel a já opravdu lituju jeho ženu a děti, kteří o jeho stavu neměli ani tušení,“ popisuje jeden z případů Marie Hubálková.

Oblastní charita hledá pečovatelky

Péče o lidi v domácím prostředí je pro Oblastní charitu prioritou, o kterou usiluje. Proto nabízí hlavně terénní služby. V současné době hledá pečovatelky pro Moravany, Holice a Lázně Bohdaneč. Podle metodika sociálních služeb Jaroslava Havlíka je kumšt sehnat někoho s odpovídajícím vzděláním. Ředitelka Hubálková si velmi chválí spolupráci s Univerzitou Pardubice. O víkendu se uskutečnil Běh Univerzity Pardubice a jeho výtěžek je věnovaný hospicové péči Oblastní charity.

„Jsme rádi, že díky Univerzitě Pardubice se daří naši hospicovou péči zviditelnit. A navíc k nám chodí na praxi studenti, kteří se učí komunikovat se starými lidmi, v tom vidím také velké plus, sblížit tyto dva světy,“ uzavírá ředitelka Oblastní charity.

Jak funguje odlehčovací služba pro pečující rodiny v Mikulovicích? Pro koho je určená? Poslechněte si v audiu pořadu.      

 

Spustit audio

Související