Lidé už nechodí jen pro hříbky, zkouší holubinky nebo muchomůrky
Před lety opeňka bodovala v houbařských anketách, pak z kuchařek skoro zmizela. A ještě nedávno si lidé kupovali hlívu v obchodech, místo toho aby se ji pokusili najít na stromě. To se ale mění. I v houbaření se dají vystopovat módní vlny.
„Klasikou jsou hřibovité houby, které jsou žádané a vždycky byly a budou. Sezónně když jsou dobré roky, tak začínají být velice žádané ryzce, z okruhu ryzce smrkového, borového, lososového a podobně,“ říká mykolog Pavel Brůžek.
Podle něj začínají lidé sbírat holubinky, protože ty rostou i v době, kdy jiné houby nebývají. „Obrovská výhoda u holubinek je v tom, že stačí poznat, že je to holubinka stoprocentně a jako u jediného rodu po ochutnání, pokud je příjemná na chuť, tak ji lze sebrat a zkonzumovat,“ dodává mykolog Brůžek.
Stane se, že nějaký druh hub upadne v zapomnění a zmizí z knížek, atlasů a kuchařek. „Byl to příklad třeba čechratek podvinutých, které byly dřív považovány za tržní jedlé houby a dnes jsou považované za jedovaté. Tenhle trend ale díky průzkumům a zjišťování určitých jedovatostí nebo alergií nebo citlivostí organismu na některé houby, tak se promítá i v těch atlasech a trošku se v nich může promítnout i změna díky klimatickým podmínkám a dalším věcem,“ říká mykolog.
„Naši rodiče a prarodiče říkali, že sbírali dva nebo tři druhy. Lišky, bílé hřiby a nic moc jiného nesbírali. Poslední roky byl trend spíš sbírat hřiby hnědé. Díky odsíření půdy a dalším vlastnostem, které se v průběhu let mění, tak lze předpokládat, že se začnou vracet lišky a bílé hřiby a zase začnou mizet hnědé hřiby a i to se objeví jako trend na tom, co lidé budou sbírat a vyhledávat,“ uzavírá Brůžek.
Související
-
Jídla z hub se ohřívat můžou. Mléko na otravu vůbec nepomáhá,...
Říká se, že Petr a Pavel chodí s nůší a kořínky a houby suší. Co je pravdy na tomhle tvrzení a jaké další mýty o houbách jsou v Česku zažité, o tom budu mluvit s my...
-
Houbaři se dočkali. Smrkouši začínají vystrkovat klobouky
Hřib smrkový má různé lidové názvy. Třeba smrkáč, smrkouš, zapák nebo gampl. Houbaři na Vysočině mají konečně možnost užít si jeho sběr.
-
Nebojte se holubinek. Poznáte je lehce podle chuti
To, jestli je holubinka jedlá, poznáme jednoduše. Ulomíme si malý kousek z klobouku a ochutnáme. Pokud pálí na jazyku nebo je hořký, svědčí to o její nejedlosti. Po...
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
OVĚŘOVNA: Pražský doktor lže o nežádoucích účincích mRNA vakcín proti covidu. Žádné přitom nenahlásil
-
Bezplatná linka psychické pomoci omezuje provoz. Prosinec je přitom nejvytíženější měsíc
-
Kriminolog: Rusové zatýkají podle seznamů svobodomyslné Ukrajince. I proto je příměří nemyslitelné
-
Motoristé na svém kongresu udělali z Turka čestného prezidenta. Havlíček naznačil spolupráci s ANO