Lidé v karanténě budou volit v drive-in volebních místnostech

16. září 2020 06:55, aktualizováno

Lidé v karanténě v Pardubickém kraji budou moci v říjnu volit z auta třeba na parkovišti u pardubické krajské nemocnice. Umístění volebních stanovišť pro lidi v karanténě kraj konzultuje s armádou a policií.

V každém okrese vznikne jedno tzv. drive-in místo. Zatím je známé jen zmíněné místo v Pardubicích, kde k tomu bude využito spodní parkoviště v areálu nemocnice. Plocha je už od pondělí uzavřená, protože je potřeba ji vyčistit a provést drobné stavební úpravy.

„Na konci září pak armáda parkoviště promění v drive-in volební místo,“ uvedla Alena Františková ze společnosti Nemocnice Pardubického kraje. Po skončení voleb se parkoviště stane součástí placeného stání v areálu nemocnice.

Drive-in volby v předstihu

Do drive-in stanovišť bude možno přijet pouze autem. Krajské volby se konají 2. a 3. října. Volby v drive-in stanovištích ale budou dřív, a to pouze ve středu 30. září od 07:00 do 15:00. Obsluhu stanovišť budou zajišťovat čtyřčlenné komise pro hlasování zřízené krajským úřadem.

Čtěte také

„Na drive-in stanoviště může přijet volit jakýkoli volič, který má místo trvalého pobytu v daném okrese, bez předchozího nahlášení,“ řekl ČTK mluvčí hejtmanství Dominik Barták.

Ve dnech voleb 2. a 3. října budou tyto komise mobilní a s volební schránkou budou jezdit přímo za voliči, kteří o to požádali.

Krajský úřad zveřejní 22. září na svých internetových stránkách telefonní číslo, na kterém voliči v karanténě budou moci žádat o hlasování do přenosné schránky. Komise také umožní volit i lidem v pobytových zařízeních, která byla kvůli nákaze uzavřena, například v domovech pro seniory. Ochranné prostředky členů komise pro hlasování určí hlavní hygienik.

Situace se po vydání článku změnila, drive-in bude u zimního stadionu:

V Pardubickém kraji budou čtyři mobilní volební stanoviště. Lidé v karanténě díky tomu budou moct volit z auta, a to ve středu 30. září od 7 do 15 hodin. Místa vybírali úředníci Pardubického kraje spolu s armádou a policií, v každém okrese bude jedno stanoviště. V Pardubicích to bude parkoviště za zimním stadionem, v Chrudimi v areálu Aeroklubu v Sečské ulici. V Ústí nad Orlicí půjde o parkoviště u akvaparku a ve Svitavách parkoviště u sportovního stadionu.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související