Lidé z Lázní Bohdaneč sepsali petici, došla jim trpělivost s kamiony

15. říjen 2016

Mnoha lidem v Lázních Bohdanči dochází trpělivost s kamiony. Sepsali kvůli tomu protestní petici, má sedm set podpisů a zabývat se jí bude ministerstvo dopravy.

Obyvatelé Lázní Bohdaneč a okolních obcí protestují proti kamionové dopravě. Nelíbí se jim, že se stále nenašlo řešení jak těžkotonážní kolosy dostat pryč z vytíženého tahu z D11 na Pardubice a sepsali kvůli tomu petici. Podepsalo se pod ni 700 lidí a zamířila rovnou na ministerstvo dopravy.

Co chvíli zde na kruhovém objezdu přímo v centru lázeňského města zaburácí kamion nebo náklaďák. Místním prý dochází trpělivost.

„Řekli si, že i oni musí něco podniknout. Nám se tedy upřímně ta petice velmi hodila, protože jsme ji předali prvnímu náměstkovi ministra dopravy. Máme příslib, že pokud se studie, která má řešit odklon dopravy, nebude vyvíjet patřičným směrem, tak máme možnost jednat i na ministerstvu,“ řekl starosta města Miloš Karafiát (Sdružení pro Bohdaneč).

Čtěte také

A dodává, proč by se situace nemusela vyvíjet správným směrem: „Je to technický problém, nebudeme mluvit o tom, jestli je ochota, nebo neochota, ale rozhodně je to technický problém. Není možné zakázat jednu trasu a neříct náhradní. Tomu rozumíme. Tudíž je potřeba ty investice uvolnit a především upravit tu křižovatku u Globusu, aby mohly kamiony z hradubické čtyřproudové silnice najet na směr buď Semtín, nebo Pardubice.“

Za odklon kamionové dopravy bojují i okolní obce

Patří k nim třeba Rohovládova Bělá. „Tu petice určitě vítáme. Slibujeme si od toho samozřejmě podporu při těch jednáních s dotčenými orgány, hlavně s těmi silničními, které rozhodují o tom, jestli nám vyjdou vstříc s tím odklonem dopravy, nebo ne,“ řekl nezávislý starosta Václav Fišer.

Přes Lázně Bohdaneč jezdí tisíce kamionů

Ministerstvo dopravy slibuje, že se peticí bude zabývat. „Situaci na silnici I/36 sledujeme, jsme v kontaktu se zástupci měst. Zabýváme se tím, zpracovává se tam studie dopravní situace. Z té pak vyplynou návrhy na opatření,“ řekl mluvčí resortu Tomáš Neřold.

Kamionová doprava trápí Lázně Bohdaneč už řadu let. Podle posledních statistik tudy jen za jediný den projede až 20 tisíc kamionů a nákladních aut.

autor: wol
Spustit audio