Likvidace nebezpečných odpadů v Rybitví? Firma AVE nevzdává plán na spalovnu

24. únor 2020 08:10

Spalovna nebezpečného odpadu v Rybitví je znovu ve hře. Firma AVE CZ se opět snaží získat povolení na stavbu, žádá o kladné stanovisko EIA, což je potvrzení, že provoz nebude mít negativní vliv na životní prostředí.

Naposled záměr zamítlo ministerstvo životního prostředí v roce 2010, jenže platnost dokumentu letos vypršela, takže je to pro společnost šance projekt prosadit. Okolní města a obce jsou přitom od začátku proti.

Čtěte také

Firma koupila odstavenou spalovnu od chemičky Synthesia v roce 2006 a od té doby se snaží získat potřebná povolení. Už v roce 2009 se proti záměru postavilo skoro 50 tisíc lidí v petici, dodnes proti jsou i okolní města a obce.

Pardubičtí zastupitelé navíc už několikrát jednali o možnosti spalovnu od firmy AVE CZ koupit za 35 milionů - sice zvedli ruku pro nákup, vzápětí ale neodsouhlasili uvolnění potřebných peněz z rozpočtu, naposledy to bylo loni.

Město chtělo koupí zabránit spalování odpadu, primátor Martin Charvát (ANO) zároveň navrhl založení městské společnosti, která by se o areál pro odpadové hospodářství starala. Někteří zastupitelé ale považovali cenu za příliš vysokou, samotné nemovitosti mají hodnotu kolem šesti milionů korun, a tak nakonec koupi neschválili.

Areál spalovny v Rybitví

AVE CZ na doporučení úřadů navrhuje víc variant: kromě původně plánovaných 20 000 tun spalovaného materiálu má i variantu, že spálí 15 800 tun za rok, bude v provozu 6000 namísto 7000 hodin ročně.

To podle dokumentace zveřejněné v informačním systému EIA znamená snížení dopravního zatížení i vypouštění emisí o 20 procent. Ze studie také vyplývá, že spalovna nebude významným zdrojem škodlivin v ovzduší. Firma má šanci uspět, před dvěma lety totiž ministr životního prostředí zrušil zamítavé stanovisko ke spalovně z roku 2016 s vysvětlením, že odpor veřejnosti ještě neznamená, že to úředníci musí automaticky zamítnout.

Rybitví bojuje proti

V Rybitví se stavbou spalovny nesouhlasí. „No, tak bojujeme proti,“ reagovala spontánně starostka Rybitví Eva Šmeralová (Pro Rybitví).

Náměstek primátora Pardubic Jan Nadrchal (ANO): „Jednoznačně můžu říct, a teď si myslím, že mluvím za všechny, že spalovnu nechceme.“ Radnice teď připravuje odborný posudek proti spalovně.

Čtěte také

To samé dělá i obec Rybitví řekla Šmeralová: „Momentálně jsme ve fázi prostudování veškerých materiálů, chceme žádat o prodloužení doby k vyjádření, protože si myslíme, že pro tak zásadní věc je 30 dnů málo, uvidíme, jestli získáme větší dobu na prostudování všech materiálů. Nejsme nakloněni tomu, aby na našem území byla spalovna, ale myslíme si, že je to tak zásadní problém, který by mělo řešit krajské město.“

Obec by teoreticky mohla stavbě spalovny zabránit i změnou územního plánu. Už v minulosti se Rybitví snažilo lokalitu se spalovnou v plánu určit pro jiné účely. Nejvyšší správní soud ale v roce 2011 zrušil v územním plánu pasáž, která spalování odpadu znemožňovala.

Obec proto připravuje novou změnu dokumentu, zatím je ve fázi připomínkování, uskuteční se i veřejné projednání.  Zároveň už starostka vyzvala pardubického primátora k dalšímu společnému jednání.

Spustit audio

Související