Linkové autobusy už nebudou jezdit zadarmo. Řidiči od pondělí pustí cestující předními dveřmi

24. duben 2020 08:45

Cestující v linkových autobusech v Pardubickém kraji už zase budou muset platit jízdné. Od 18. března přitom kvůli bezpečnostním opatřením nemohli nastupovat předními dveřmi a  jezdili zadarmo. A to hlavně kvůli ochraně řidičů před nákazou koronavirem.

V autobusech od 18. března cestující nenastupují předními dveřmi, od stejné doby si musí chránit rouškou nebo šátkem. „Chtěli jsme to pustit už kolem Velikonoc. Řidiči se toho obávali, proto jsme počkali. Dopravci řidiče vybavili ochrannými prostředky, navíc dostali na jejich pořízení dotaci,“ řekl náměstek hejtmana Michal Kortyš (ODS).

Prázdninový režim

Od 1. května začnou regionální autobusy jezdit podle prázdninového režimu, tedy o něco častěji než nyní. Kraj po dohodě s dopravci dočasně zrušil řadu spojů, autobusy jezdí přes týden na 40 procentech původního stavu, o víkendu vůbec.

Čtěte také

„Na prázdninový režim najedou i regionální vlaky, aby autobusové a vlakové spoje na sebe navazovaly. Budeme pak čekat, jestli 25. května nastoupí děti do škol, a budou potřeba další změny,“ řekl Kortyš.

Ministerstvo dopravy poslalo autobusovým a železničním dopravcům v kraji 1,5 milionu korun na nákup dezinfekce a ochranných prostředků. „Kromě těchto peněz od státu jsme dopravcům zajistili také další dezinfekční prostředky či ochranu dýchacích cest,“ řekl Kortyš.

Regionální autobusová doprava stojí v kraji 40 milionů korun měsíčně, 20 milionů korun vyberou dopravci na jízdném, polovinu kraj platí objednaným dopravním společnostem ze svého rozpočtu. Za duben se kraji platba kvůli nouzovým opatřením zvýší na 30 milionů korun, dodal Kortyš.

autoři: pta , ba | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související