Liškám, ryzcům a růžovkám se letos neobvykle daří. Jak je poznáte?

25. srpen 2021

Letošní houbová úroda se s koncem léta vylepšuje. Jsou místa v Pardubickém kraji, kde není problém si pár hub do polévky nebo do omáčky nasbírat. Nejvíce rostou v podhůří Železných hor, Orlických hor nebo v okolí Nových Hradů.

„Lišky potkávám na svých cestách letos v hojném množství i v Pardubickém kraji, často podél potoků i podél cest. Lidé je tolik nesbírají, protože lišky přece jen tolik neznají, ale přitom je to vynikající houba. Další hojnou houbou, kterou letos lidé nosí do mykologické poradny, je ryzec syrovinka, a také muchomůrka růžovka,“ mapuje své aktuální cesty za houbami pardubická mykoložka Tereza Tejklová.

Křehká liška a pružná lištička 

Lišek je celá řada druhů. Sbírá se hlavně liška obecná nebo její příbuzná liška bledá. Jsou to žlutavě zbarvené houby, které si lidé pletou s lištičkou pomerančovou. Ta často roste ze zbytků dřeva, i z pařezů, má výrazně oranžovou barvu a je gumová. Když ji ohnete, vrátí se zpátky jako panáček na pružině. Liška obecná vám praskne, protože je křehká.

Lištička pomerančová

Lištička pomerančová se odlišuje od lišky obecné i tím, že má pravé lupeny, přes které můžete přejíždět prstem. Liška obecná má jen žilky, kterým se říká lišty nebo lištny. 

Pružnost je ale tím nejjasnějším znakem. Lištička pomerančová sice není jedovatá, ale nedoporučuje se ve větším množství ke konzumaci.

„A pozor, liškám se na Moravě a na Slovensku říká kuřátka. Z toho vzniká celá řada omylů, proto my mykologové nemáme moc rádi ty lidové názvy. Houby s názvem kuřátka vypadají úplně jinak, připomínají mořské korály,“ upřesňuje Tereza Tejklová.

Korunokyjka svícnovitá není kotrč

Ve východních Čechách je hodně mrtvých borovic, které odumřely v důsledku minulých suchých let. A právě na těchto stromech se zabydluje houba korunokyjka svícnovitá, která je podobná jedlému kotrči, ze kterého si lidé s oblibou vaří falešnou dršťkovou polévku.

Korunokyjka svícnovitá

„Korunokyjka má konce větviček připomínají držáčky na svíčky, které měly kdysi staré svícny na hradech. Od toho je odvozeno její jméno.  Na záměnu s kotrčem pozor. Dá se dobře odlišit tím, že korunokyjka připomíná spíš korál. Kotrč má lopatkovité konce větviček. 

Které tři hlavní znaky jsou typické pro muchomůrku růžovku? A jak je možné, že houby nerostou ve větším množství, i když pršelo dostatečně? Vysvětlení si můžete poslechnout v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související