Houbaři si neví rady s některými nálezy. Které houby se teď nejvíc řeší v poradnách?

19. září 2019

Houbaři přinášejí do poraden nejčastěji ryzce hnědé, pestřece, ale také bedlu zardělou nebo pošvatku plavou. Ale pozor! Všechny tyto houby jsou mírně jedovaté.

S mykoložkou Terezou Tejklovou jsme zmapovali houby, které se teď nejčastěji řeší v mykologických poradnách.

Ryzec hnědý

Ryzce hnědé se v posledních týdnech v českých lesích vyskytují velmi hojně. Jsou mírně jedovaté, ale houbaře mohou nalákat na svou vůni, která je velmi příjemná. Voní jako polévkové houbové koření.

Ryzce poznáte podle vůně

„Tu vůni hub můžete cítit ještě dřív, než je spatříte. Je to letos velmi hojná houba. Lidé ji také hodně nosí do poraden na určení,“ říká Tereza Tejklová.

Pestřec

Pestřců roste celá řada, v lese nejčastěji pestřec obecný. Jsou to velké světlé a šupinaté koule, které potom praskají a práší z nich tmavý prášek.

Pestřec je houba s šupinatým povrchem

„Pestřec je velmi aromatická houba. Ve velmi malém množství se může použít jako koření. Ale skutečně pomálu, jen na špičku nože, protože je jedovatá. Z pestřců tedy rozhodně polévku nedělejte,“ varuje Tereza Tejklová.

Bedla zardělá

Žampiony neboli pečárky také najdeme velmi často. Lidově jim říkáme podešťovky. Objevují se velmi rychle do třech dnů po dešti. A společně s nimi teď vyrůstá žampionům podobná houba, která se jmenuje bedla zardělá. V atlase ji můžete najít jako jedlou, ale dnes už se ke konzumaci nedoporučuje!

„Je velmi podobná žampionům, ale na rozdíl od žampionů má bílé lupeny. Zardělá je proto, že až ve stáří mohou lupeny lehce růžovět. Vyskytuje se totiž ve stále větším množství, a například na  jižní Moravě se po ní objevují alergické reakce,“ varuje mykoložka.

Pošvatka plavá

Další houbou, která se letos vyskytuje hojně v českých lesích je pošvatka. Mimochodem je to také druh hmyzu. Ale pokud uvidíte v lese houbu, která má oranžový klobouk, který vyrůstá z pochvy a nemá prsten, tak je to právě pošvatka plavá.

Pošvatku lze také sbírat, patří mezi jedlé

Klobouk je při okrajích rýhovaný. Je to dokonce jedlá houba, ale  velmi křehká. „Rozhodně doporučuji  její tepelnou úpravu, protože všechny pošvatky – tedy bezprstenné muchomůrky - jsou za syrova mírně jedovaté,“ uzavírá mykoložka Tejklová. 

Spustit audio

Související