Listy u rajčat zkroucené do ruliček? Taková rostlina končí většinou v popelnici

11. červen 2024

Rajčatové listy pokroucené a srolované do pevných ruliček, to je velmi častý jev na zahradách v těchto dnech. Může za to fytoplazma, což je bakterie, kterou přenáší hmyz, například mšice. 

„Letos je toho hodně, té nemoci se říká stolbur a lidé se mě teď na to často ptají. Bohužel je to špatná zvěst, protože ta nemoc je neléčitelná. Způsobuje sterilitu, plody jsou nedobré a znetvořené.

Některé rostliny si prostě neumějí vyrobit proti této chorobě protilátky, speciálně rajčata. Doporučuji raději celé rajče vyhodit do popelnice,“ radí zkušený zahradník František Hlubocký.

Papriky a brambory zatím v bezpečí

Čtěte také

„Fytoplazma přezimuje na plevelech v přírodě, kterým to nevadí. Roznáší ji savý hmyz, například mšice. A když se mšice nastěhuje na rajče, tak je to pro něj pohroma a odumírá. Papriky i brambory to mají podobné, ale tam jsem se s touto nemocí ještě nesetkal,“ podotýká zahradník.

Jediná rada je odstranit napadené rajče ze záhonu a vyhodit do popelnice. Ještě je čas nasadit nová rajčata. Na to samé místo by je ale František Hlubocký raději nedával. Zároveň doporučuje okamžitě ošetřit rostliny proti mšicím postřikem.

Plísně likvidujte i na rubu listů

Další problém letošního června je plíseň, která se projevuje například žlutými listy na okurkách. Napadeny plísněmi jsou i další druhy zeleniny. Jedinou obranou je podle zahradníka Hlubockého správný postřik měďnatými prostředky. Největší chybou je pak nedůsledné stříkání listů.

„Musíte postříkat opravdu celou rostlinu, to znamená i na rubu listů. Listy je třeba obrátit a postříkat. Uvidíte tam takové šedavé až černé flíčky. Stříkat jen povrch rozhodně nestačí,“ upozorňuje zahradník Hlubocký.

Jak správně zaštipovat rajčata? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související