Manželé z České Třebové zachraňují gepardy. Učarovalo jim africké safari

17. červenec 2023

Afrika je srdcovou záležitostí cestovatelů Hany a Jaroslava Karlíkových z České Třebové. Nejvíce je láká pozorování zvířat v safari parcích. Znají detailně situaci v některých místech Afriky a rozhodli se přispět k záchraně gepardů, kterých v divoké přírodě rychle ubývá.

Gepardi vymírají podle Hany Karlíkové hlavně proto, že je hubí domorodci. Bojí se o své živobytí, o svá domácí zvířata. V 19. století žilo podle ní v Africe ještě 100 000 gepardů. Dnes se jich tam pohybuje pouhých sedm tisíc.

Projekt Amboseli Cheetahs

Manželé Karlíkovi navštěvují Afriku pravidelně a díky svým africkým přátelům dokážou malým dílem pomoct k záchraně gepardů právě vydáním knihy Amboseli Cheetahs. Nedávno vydali knihu fotografií Ralfa Tobiase, který gepardy nafotil pro dobročinné účely, ale jeho kniha byla původně jen v elektronické podobě.

Cestovatelé Hana a Jaroslav Karlíkovi z České Třebové

„My jsme ji vydali v České Třebové a začínáme ji prodávat. Už jsem odeslala prvních dvě stě dolarů, která je určená i na osvětu místních lidí, aby Masajové gepardy nehubili. To je hlavní problém. Devadesát procent mláďat se nedožije jednoho roku,“ vysvětluje cestovatelka, kterou si může každý najít pod jménem Hana Karlíková na sociálních sítích.

„Afrika, to byl velký sen mého manžela. V roce 2008 jsme jeli poprvé do Keni, zaplatili jsme si tam čtyřdenní safari, a tím to všechno začalo. Afrika nás naprosto uchvátila.

Dnes už je to i moje velká láska. Jsou pouze dvě cesty vztahu k Africe. Buďto ji projedete a řeknete si, stačilo. Nebo si ji zamilujete a budete se vždycky vracet,“ uzavírá cestovatelka Hana Karlíková.

Nejkrásnější africká země je podle manželů Karlíkových Botswana. V záznamu se dozvíte, proč.

Spustit audio

Související