Marie Blažková – zakladatelka hospice

22. červen 2012

Jolana Voldánová si k mikrofonu pozvala předsedkyni hospicového sdružení, které provozuje hospic Smíření v Chrudimi.

Už na vysoké škole se Marie Blažková rozhodla, že jednou založí hospic, který se bude starat o umírající. Proto v roce 2003 stála u zrodu občanského sdružení Smíření a začala shánět finanční prostředky na vznik hospicu. Ideou bylo vytvořit lůžkový hospic, který současně vytvoří zázemí pro zlepšení podmínek lidí umírajících doma. Po velkých peripetiích se to nakonec povedlo a v září 2009 byl hospic Smíření slavnostně otevřen. Jediné zařízení svého druhu v Pardubickém kraji je určeno pro pacienty s pokročilým a postupujícím nevyléčitelným onemocněním, kteří se pro závažnost svých příznaků nemohou léčit doma.

Psychiatřička Marie Blažková se také snaží veřejnost přesvědčit, že smrt není tabu a že je třeba o ní mluvit. „Není to depresivní práce, má to smysl a dodává mi to energii,“ říká chrudimská lékařka, kterou může těšit, že v jejích stopách jde jeden ze synů.

Poslechněte si silné, místy dojemné a takřka vůbec ne depresivní povídání Jolany Voldánové s doktorkou Marií Blažkovou. A kdo dorazí na Rande příští týden? Tentokráte bude řeč o klasické hudbě a do studia přijde její velký propagátor, hudební skladatel a šéfdirigent Komorní filhamornie Pardubice Marko Ivanovič.

Spustit audio