Mařinka, pitulník a hloh. Bylinky, které se právě teď vyplatí utrhnout

18. květen 2023

Mařinka neboli svízel vonný je bylinka, kterou najdeme v listnatých lesích jako podrost, září tam svými bílými jemnými kvítky. Umí zklidnit a zmírnit ženské plačtivé nálady.

Mařinka zmírní plačtivou náladu

Svízel vonný, zvaná mařinka, je bylinka, která působí velmi křehce a snese úplný stín. Trhá se kvetoucí nať. Uchovává se buď sušením nebo se může naložit do likérů, či jako tinktura.

„Mařinka zklidňuje, pomůže ženám zmírnit plačtivou náladu, zklidňuje srdce a působí i na ředění krve. Ale pozor, není to bylina, kterou byste měli užívat často a dlouhodobě. Obsahuje totiž látky kumariny, takže se s ní musí nakládat rozumně. Hodí se i do vín a likérů na zlepšení chuti a vůně. V Německu se z mařinky dělal tzv. Májový truňk. Užívám si sušení mařinky, je to krása, ona opravdu nádherně voní,“ popisuje své zkušenosti s mařinkou bylinkářka Radka Svatošová.

Hloh jako nejjemnější srdeční léčivka

Hloh je velmi cennou léčivkou. Nejléčivější je květ, který se rozvine ve druhé polovině května.

Říká se, že hlohy kvetou, když se ochladí, možná na tom něco bude. Doporučuju teď co nejrychleji nasbírat bílé květy hlohu a nasušit nebo zpracovat tinkturu. Hloh je naše nejjemnější srdeční léčivka, používá se na vysoký krevní tlak, srdeční arytmie, i na prevenci. Je to bylina, která se může užívat dlouhodobě, samostatně i ve směsích. A navíc zklidňuje. Pokud potřebujete elixír na trpělivost, je to to pravé pro vás,“ usmívá se bylinkářka.

Pitulník na močové cesty a ledviny

Žlutá hluchavka neboli pitulník roste v podobných lokalitách, jako mařinka. Má ráda listnaté lesy, roste například na Nemošické stráni u Pardubic pod keři. Sbírá se o trochu líp, než jiné hluchavky, má totiž o něco větší květy, které mají vynikající léčivé působení na močové cesty a na ledviny.

Hluchavka pitulnik

„A sbírají se právě květy. Pokud máte málo času, můžete zkusit i celé vršky. Pitulníku se bát nemusíte, hluchavky jsou obecně jemné byliny a dají se jíst přímo v přírodě, jsou sladké a lahodné. Celé vršky hluchavek mají houbovou chuť, takže se dají použít i jako zelenina do kuchyně nebo se mohou přidat do koupele,“ radí Radka Svatošová.

Máte rádi brokolici? Poslechněte si v záznamu pořadu, kde najdete její divokou formu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.