Ekologické vytápění s vůní dřeva a bez práce? Zkuste dřevní brikety nebo pelety

3. květen 2023

Topná sezóna končí. A topiva zlevňují. Proto je podle odborníka na dřevní paliva Vladimíra Stupavského vhodná doba pro nákup. Ptali jsme se na výhody i nevýhody dřeva, dřevních pelet a dřevních briket.

„Dřevní paliva jsou veškerá tuhá paliva na bázi dřeva. Každý zná kusové dřevo, kterým v současnosti topí asi milion domácností. To je palivo, které bylo, je a bude nejlevnější, říká Vladimír Stupavský. Dalšími zajímavými a ekologickými variantami jsou dřevní brikety nebo pelety.

Kotel sám přiloží, zapálí i vyčistí

Pokud se o topení nechcete starat, nemáte čas nebo fyzičku, můžete zvolit dřevní pelety, což je dřevní prach a piliny nalisované do malých válečků. Tak se dá topit bez práce. Kotel si pelety sám přiloží, zapálí, dokonce se umí i vyčistit.

Čtěte také

„Tohle všechno umí speciální kotel na pelety. Má dokonce funkci zapnutí na dálku.  Představte si, že jedete na chatu a dvě hodiny před příjezdem si esemeskou na dálku kotel zapnete,“ vysvětluje Vladimír Stupavský.

Ale něco za něco. Takový peletový automat je podle Stupavského dvakrát dražší, než klasická kamna nebo kotel na dřevo. Ceny se pohybují od 25 až 30 tisíc korun. V případě lepšího designu jsou ceny ještě mnohem vyšší.

Dřevní briketa je výhřevná a ekologická

Peleta je malý váleček v průměru šest milimetrů. Briketa má průměr několik centimetrů.

„Je to v podstatě takové super polínko. Přikládá se ručně, ale hoří třikrát déle, než klasické dřevo. Jsou to opět slisované piliny, hobliny, odřezky, zkrátka ekologické využití odpadu z truhláren a pil. Dříve se to pálilo, dnes je to tímto způsobem využité,“ říká Vladimír Stupavský a dodává, že cena dřevních briket je zhruba dvakrát vyšší než cena dřeva.

Pokud topíte dřevními briketami, šetříte životní prostředí. Klasické dřevo obsahuje více vody a větší procento popelovin. Brikety jsou vysušené, popela mají podle Stupavského do jednoho procenta. Z komína se téměř nekouří a popela zbývá minimální množství.

Zvoní uhlí umíráček, nebo se lidé spíše vracejí ke kotlům na uhlí? Poslechněte si v audiu pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.