Martina Růžičková – žokejka, trenérka

11. říjen 2013

Úspěšná žokejka by si ráda splnila svůj životní sen – dokončit Velkou Pardubickou

Šťastného a bezstarostného dětství si Martina Růžičková neužívala moc dlouho. Bylo jí šest let, když tatínek prohrál svůj dlouhý boj s rakovinou. Na trápení zapomínala také u koní. Utíkala za nimi, kdykoliv měla volnou chvíli, někdy kvůli nim i zanedbávala školu.

Prosadila si střední zemědělskou školu i proti maminčině vůli. Trénovala, závodila a padala. Nemá snad na těle jedinou kost, kterou by už neměla zlomenou, třikrát měla zlomenou páteř. Od koní se nadlouho nevzdálila ani poté, co se vdala a porodila dceru Vanessu. Už pátý den po porodu musela do práce. Nejen proto, že koně potřebovali péči, ale i proto, že manžel nepracoval a neuživil by je. Vymlouval se, že nemůže pracovat, protože je Němec, a tak rodinnou kasu musela plnit Martina. Když už se začala blížit k rozhodnutí, že musí odejít, aby ji s dcerou manžel nestáhl ke dnu, zjistila navíc, že ji podvádí, navíc s její nejlepší kamarádkou.

Rudolf Jelínek, herec

Všechny rány, které jí osud přichystal do té doby, dokázala ustát, tahle dvojnásobná zrada ji ale položila na lopatky. Nemohla ani vstát z postele, musela se léčit. Ale do sedla se nakonec vrátila. A také našla znovu lásku. Šest let žije s druhým manželem, hercem Rudolfem Jelínkem. Poprvé se spolu potkali v době, kdy on trénoval náročné jezdecké scény na natáčení. To ovšem Martina byla ještě ve školních lavicích, takže se jen minuli. Po letech se setkali znovu a zamilovali se do sebe.

121. Velká pardubická

Dnes je Martina Růžičková jezdkyní, trenérkou a majitelkou stájí v Pohoří nedaleko Jílového u Prahy. Momentálně trénuje 15 koní, už pětkrát startovala v legendární Velké Pardubické, ale slavný dostih nikdy nedokončila. Sen se jí nesplní ani letos, nedokončila kvalifikaci, ale…“příští rok to musím zkusit znovu, jinak umřu nešťastná,“ slibuje.

Pohyb – i když trochu jiný než v sedle koně – miluje i další host Jolany Voldánové. Bude jím úspěšný pardubický fotograf a vášnivý motorkář Aleš Mádr. Vedle komerční fotografie se věnuje i zaznamenávání tance a baletu, je známý také osobitými snímky klavírů a pianin. Povídání Jolany Voldánové s fotografem Alešem Mádrem si nalaďte v pátek 18.10..

Jolana Voldánová a fotograf Aleš Mádr
Spustit audio