Matematika a fyzika je zábavná, přesvědčuje pardubická univerzita už 10 let

16. říjen 2014

Zajděte si na přednášky pro veřejnost pořádané Univerzitou Pardubice. Snadněji pak pochopíte všechny ty úžasné vymoženosti, které nás v moderním světě obklopují. Nejen o tom mluvil v Radioporadně Libor Koudela z Jednoty českých matematiků a fyziků.

„Matematika je zajímavá tím, že poznatků a výsledků můžete dosahovat čistě myšlenkovou aktivitou. Nepotřebujete k tomu dělat žádné průzkumy a experimenty,“ vysvětluje Libor Koudela.

Často náš postoj k jednotlivým vědám ovlivní učitel na základce. Buď nás pro svůj obor nadchne, nebo nám ho navždy zoškliví. A právě Jednota českých matematiků a fyziků se snaží systematicky přispět k zlepšování výuky matematiky a fyziky, aby nebyla pro studenty strašákem.

Jednota českých matematiků a fyziků

Jedna z nejstarších nepřetržitě fungujících organizací svého druhu v Evropě. Byla založena před více než 150 lety studenty pražské filosofické fakulty a v jejích řadách působili nejvýznamnější čeští matematikové a fyzikové. Přestála všechna složitá období v historii našich zemí a aktivně působí v české společnosti i v současnosti.

„Jednota patří mezi rodinné stříbro České republiky. Mezi její cíle patří osvěta a popularizace těchto oborů, ale také i odborná činnost,“ říká Libor Koudela.

Matematika a fyzika je zábava. Přesvědčte se na vlastní uši

Pardubická univerzita pořádá přednášky už téměř deset let. Jsou určené pro všechny zájemce o matematiku, fyziku a příbuzné obory. Je to příležitost jednak seznámit se s novými poznatky a jednak poznat zajímavé osobnosti uvedených oborů.

„Těší nás, že je o naše přednášky velký zájem. Chodí na ně desítky posluchačů. Snažíme se také reagovat na aktuální témata. Když třeba došlo k havárii jaderné elektrárny Fukušima, nabídli jsme přednášku o jaderné energetice,“ uvádí Libor Koudela.

Nejbližší přednášky

Prvním hostem 23. října bude doc. Jindřich Bečvář z matfyzu. Jeho téma je historické: Aristarchovo měření vesmíru a Eratosthenovo měření Země. „Přednášky docenta Bečváře jsou vždy nesmírně zábavné,“ slibuje Libor Koudela.

Po něm bude následovat 20. listopadu prof. Josef Hynek, rektor univerzity v Hradci; bude mluvit o Alanu Turingovi, zakladateli moderní informatiky. Před Vánocemi, konkrétně 18. prosince, do Pardubic přijede dr. Libor Běhounek a jeho kolega doc. Martin Štěpnička z ostravské univerzity, kteří se zabývají fuzzy logikou. „Tato logika je vhodná pro modelování situací z reálného světa, pro výroky, které obsahují termíny jako: hodně, málo, trochu apod.,“ říká Libor Koudela.

V lednu vystoupí Petr Janíček s fyzikální přednáškou Využití polarizace světla pro charakterizaci (nano)materiálů.

autor: PRO
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.