Matematiku se dokáže naučit každé dítě, které chce, říká provozovatelka doučovacího centra

15. prosinec 2022

Alice Pohanka je majitelkou doučovacích center 2+2 matematika v Pardubicích a v Hradci Králové. Ovšem neplatí u ní to, že by matematiku milovala. „Jako dítě jsem na prvním stupni základní školy měla z matematiky dokonce čtyřku a naši se rozhodli mě vyléčit tím, že mě zapsali do matematické třídy," vysvětluje dnes už s úsměvem Alice Pohanka a dodává, že to opravdu zabralo.

Ovšem spíš v tom smyslu, že se začala daleko víc učit a k pochopení počtů jí pomohla vlastní vůle víc než přirozený talent, jak sama přiznává. Nakonec jí právě tohle inspirovalo k tomu, že chce pomáhat dětem se zvládnutím učiva.

Provozovatelka doučovacích center Alice Pohanka

„Občas se stane, že žák nebo student výklad ve škole nepochopí, ale bojí se zeptat. Má pocit, že třeba bude vypadat hloupě, a pak se to nabaluje, nemá na čem stavět. My se ty mezery snažíme vyplnit. Neděláme nic jiného, než se dělá ve škole, ale ten individuální přístup hraje velkou roli. Občas stačí něco vysvětlit trochu jinak," popisuje smysl svých doučovacích center Alice Pohanka.

Mezery v učivu kvůli covidu

Doučování teď potřebuje a využívá víc dětí než v minulosti. Může za to podle ní do velké míry covidová distanční výuka. Děti mají často mezery právě v látce probírané na dálku. Efekt má individuální přístup lektorů téměř na každého.

„Nelze ale předpokládat, že ze čtyřek nebo pětek se dítě po dvou lekcích dostane na jedničky, pracujeme s nimi celé pololetí, často i déle. Jsme v kontaktu s rodiči a víme, s jakými známkami dítě přišlo, co dostává v průběhu roku a co má na vysvědčení," popisuje dále.

Úspěch v soutěži Živnostník roku

Za svoji práci získala druhé místo v soutěži Živnostník roku Pardubického kraje pro rok 2022. Ocenění  si váží, nicméně rozhodně to pro ni neznamená cílovou rovinu. Neustále chce svou činnost rozvíjet. Posledním počinem je teď akreditace ministerstva školství k tomu, aby její centra mohla vyučovat český jazyk pro cizince. V kooperaci s úřady práce tak bude pomáhat především ukrajinským uprchlíkům. „Jsou mezi nimi velmi vzdělaní lidé, lékaři, vědci, účetní, kteří ale tady práci nenajdou, pokud nebudou umět alespoň trochu česky," říká Alice Pohanka. První kurzy češtiny by ráda otevřela už s Novým rokem.

Spustit audio

Související