Škola není strašák, ale parťák, říká ředitelka ZŠ Štefánikova Pardubice

16. srpen 2022

Prázdniny jsou v poslední čtvrtině. Je čas začít děti připravovat na školu. V žádném případě je ale nestrašte větami typu: Počkej, ve škole ti ukážou, tam tě naučí, jak se chovat, a podobně.

Škola je partnerem, nikoliv strašákem, zdůraznila v Radioporadně ředitelka Základní školy Štefánikova Renata Janecká.

I prarodiče mohou v těchto dnech pomoct svým vnoučatům získat kladný vztah ke škole. „Třeba se s dětmi můžete projít ke škole a podívat se, ve kterém okně bude možná jejich třída. Povídat si o tom, na co se už těší, co je bude bavit, mluvte o škole hlavně pozitivně,“ radí ředitelka Janecká a dodává:

„Škola a rodiče by měli táhnout za jeden provaz. Pokud budete cítit, že někde něco neklape, přijďte do školy. Řekněte nám to. A věřím, že si to společně vyjasníme. Psaní různých nenávistných stížností na sociální sítě situaci rozhodně neprospívá,“ myslí si Renata Janecká.

Mobily jsou zakázané, zato školní zvonění je funkční

Příští týden nastupují učitelé do práce. Budou zasedat metodické kabinety a vše se začne chystat na nový školní rok. Od roku 2024 by se mělo začít učit podle nových osnov to, co děti v 21. století skutečně potřebují.

Ředitelka ZŠ Štefánikova v Pardubicích Renata Janecká byla hostem Radioporadny.

„Ano, je to potřeba změnit. Ale bojíme se, aby se na základě přemíry informatiky neztrácely obyčejné praktické věci, které děti potřebují do života. A také dobré návyky a slušné chování. Myslíme si, že u počítačů tráví děti příliš mnoho času,“ tvrdí ředitelka Janecká.

Přemýšlíme o tom, jak budeme vypadat ve virtuální realitě i na dovolené. Stačí se podívat kolem sebe třeba na pláži. Všichni se fotí, nahrávají se. Nevychutnávají si přítomný okamžik, protože přemýšlejí, jak budou jejich snímky působit na sociálních sítích.  

„Proto jsme školou bez mobilů. Děti je nemohou používat ani o přestávkách. Jedině v nutných případech. A jsme velmi příjemně překvapeni tím, co se stalo. K dětem se vrátily klasické hry, o přestávce hrají karty, stolní tenis, povídají si, je to veselejší pohled,“ usmívá se ředitelka a dodává:  „Jsme v tomto konzervativní škola. Ani školní zvonění jsme nerušili. Je krátké a výrazné, splňuje svůj účel.“

Spustit audio

Související