Mezi Pardubicemi a Hradcem Králové zase začaly jezdit vlaky

1. červenec 2022 10:10

Dnes začaly opět jezdit vlaky mezi Pardubicemi a Hradcem Králové. Správa železnic (SŽ) trať modernizuje, buduje také druhou kolej z Pardubic do Stéblové. Vlaky mezi Pardubicemi a Hradcem Králové budou jezdit rychlostí 160 kilometrů v hodině nejdřív roce 2024.

V uplynulých měsících dělníci přesouvali původní ocelový most do provizorní pozice, ve které právě dnes začal sloužit. Na původním místě mostu teď vznikne nový.

„Provoz v elektrické trakci mezi Rosicemi a Pardubicemi hlavním nádražím bude obnoven 15. července. Druhá kolej mezi Rosicemi a Stéblovou bude v provozu od 15. listopadu,“ řekl mluvčí SŽ Jan Nevola.

Stavba zahrnuje celkovou modernizaci trati včetně železniční stanice Pardubice - Rosice nad Labem spojenou s výstavbou druhé traťové koleje. Mimo tento úsek se rekonstruuje traťové zabezpečovací zařízení do železniční stanice Medlešice.

Nový most, bariéry i zastávka

„Zdvoukolejněn bude most přes Labe ve své původní poloze. Modernizována je zastávka Pardubice - Semtín a zřízena nová zastávka Stéblová - obec. Součástí stavby jsou opatření k omezení dopadů účinku hluku z železniční dopravy i vyvolané úpravy pozemních komunikací a sítí technické infrastruktury,“ přiblížil Nekola.

Rekonstrukce trati z Pardubic do Stéblové byla zahájena loni začátkem května. Přestavba 7,5 kilometru dlouhého úseku bude stát 2,6 miliardy korun. Navazující úsek mezi Stéblovou a Opatovicemi nad Labem už dvě koleje má. A dvě koleje v poslední části úseku z Opatovic nad Labem do Hradce Králové Správa železnic připravuje. Stavbu blokuje spolek Kaštanka, místní lidé nesouhlasí s plánovaným kácením stromů v kaštanové aleji a obávají se zvýšení hluku.

autor: Honza Ptáček | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související