Místo koupání u vody budou o prázdninách chodit do školy. Pardubičtí učni dohání praxi v létě

28. červen 2021 09:36

Truhláři, číšníci, pekaři a další studenti posledních ročníků učňovských oborů už většinou završili svoje studium složením závěrečných zkoušek. Někteří učni se na ně ale teprve chystají. Jsou totiž i školy, které studentům skládat zkoušky neumožnily a odkládají je na prázdninové termíny. Týká se to třeba i kadeřnic z chemické průmyslovky v Pardubicích.

„Všichni mají prázdniny, a my budeme chodit do školy, takže je to takové zvláštní,“ říká studentka Kateřina z 3. ročníku, která sedí v křesílku, zatímco ji spolužačka stříhá. „Jsem naštvaná, ale aspoň nám to dá víc praxe,“ dodává studentka Hana.

Čtěte také

„Byli 9 měsíců doma, my jsme byli taky 9 měsíců doma a učit je stříhat on-line, je nesmysl. Teď tohle všechno doháníme. My jsme je instruovali, měli jsme on-line hodiny, ale praxe je praxe,“ vysvětluje učitelka praktického výcviku Monika Vrbová, proč kadeřnicím prodlužují praxi na letní prázdniny a posouvají  závěrečné zkoušky na druhou půli srpna.

Poloviční kadeřnice

Podobně to vidí i ředitel chemické školy Jan Ptáček, podle kterého nechtějí pouštět do praxe kadeřnice bez patřičných dovedností a znalostí. „Nechceme si vzít na triko to, že budeme produkovat 3/4kadeřnici nebo 1/2chemika, takže jsme se rozhodli, že to takto prodloužíme s tím, že kadeřnice budou celé prázdniny docházet na praktický výcvik, ale v jednotlivých skupinách, takže nepřijdou o celé prázdniny, ale určitá redukce tam bude.“

„Ze začátku jsem byla naštvaná, protože už jsme všichni měli plány na léto, ale jak už jsme najeli zase na ten režim, že jsme tady ve škole, tak mě to ani nějak neštve,“ dodává jedna ze studentek.

Od prvního července budou studentky mít praxe tady ve školním kadeřnickém studiu, které bude fungovat jako běžná provozovna.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související