Místo narcisky dostanete roušku. Květinářství u Františka se proměnilo ve sběrné místo

27. březen 2020

Jedním z mnoha sběrných rouškových míst, která vznikají po celé České republice, je Květinářství u Františka v Pardubicích. Kromě květin si tam mohou lidé vybrat i roušku, která jim padne.

„Kdo k nám přijde, dostane roušku zdarma nebo výměnou za látku, která je na výrobu ústenek vhodná,“ říká Alena Hlubocká.

Nejlepší jsou klasická bavlněná prostěradla a povlečení, které se dá opakovaně vyvářet, říká dobrovolnice Aneta Charvátová, která teď se svou maminkou - vyučenou švadlenou - šije roušky nejen pro běžné lidi, ale i pro pardubickou nemocnici. I tam se stále potýkají s nedostatkem ochranných pomůcek.

Gumičky, tkalouny, nitě

„Potřebujeme hlavně bílý materiál, také nitě, gumičky a různé tkalouny. Už jsme ušili asi pět set roušek a stále je to málo,“ říká Aneta Charvátová.

Rouška pro zdravotníka musí mít podle ní speciální střih a místo gumiček tkalouny. Gumičky se zdravotníkům nedávají, protože roušky se musejí často  sterilizovat.

„Já jsem moc rád, že s českým národem to není tak špatné. Za Rakouska se říkalo, že Češi jsou jak vrabci, věčně rozhádaní. A teď se ukazuje, že jsme schopni si vzájemně pomoct. Vlnu solidarity zažíváme v našem květinářství osobně,“ uzavírá František Hlubocký.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.