Místo spodků vršek. V Chrudimi šijí roušky z materiálu na trenýrky

10. listopad 2020

Proslavila je nepropotitelná trička. Teď ale sami sebe trumfli. Firma tří kamarádů srší nápady a využívá toho i v boji s koronavirem. Její roušky mají kvalitu respirátorů.

„Na jaře nás oslovil pan primář Kasal s otázkou, jestli z antibakteriálního materiálu, který zamezí průniku tekutin, můžeme zdravotníkům ušít roušky. Vzali jsme ze stolu chystané boxerky a stanovili jsme základní střihy. V té době prakticky nic nebylo,“ vzpomíná René Němeček.

Každý si najde svoji

Myšlenka se setkala s velkým ohlasem. „Roušky postupně dostaly svá jména podle typů, odstínů i barev tkaniček. Díky unikátním vlastnostem a technologii jsme na vývoj dostali dotaci od Pardubického kraje.“

Němeček říká, že chtěli udělat produkt bavlněný, příjemný, udýchatelný s FFP ochranou. „Dnes už je dokážeme designově natisknout, udělat požadované velikosti. Mysleli jsme taky na děti a na ženy. Naše základní střihy se jmenují Hanka a Blanka. První vychází ze střihu jednorázových roušek, je vrstvená a druhá má z boku kapsičku na vkládání filtrů.“

Pomůcky teď ve firmě šijí paralelně s boxerkami. A nejvíc by si přáli, aby se situace zlepšila natolik, že žádné roušky nebudou potřeba.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související