Textilní vychytávka zahubí koláče potu. Vymysleli ji tři chlapi z Chrudimi

24. květen 2019

Znáte to. Je horko, vy spěcháte a potíte se. Zároveň vás štve, že tuhle věc všichni poznají podle vašeho propoceného trika. Ale nemuseli by.

„Když se člověk potí, tak se v našem tričku kapalina rychle rozprostře do pleteniny. Na těle pak neucítí chlad a nebudou se tvořit žádné mikroby. A pro ostatní nejsou vidět mokré skvrny po pocení. Vnější strana trika je navíc chráněná proti skvrnám a špíně. Po polití vznikne kapička, která se dá lehce setřít. Na vnitřní rubové straně se vlhkost rychle absorbuje,“ říká o novince René Němeček.

Příjemná příroda

Pánové chtějí nechat přírodním materiálům jejich přírodní vlastnost, tedy příjemnost, savost, hebkost. „Kromě bavlny pěstované mimo republiku všechno vyrábíme v Česku. Používáme tuzemské suroviny. Myšlenku výroby triček v Chrudimi ocenilo i město a vyšlo nám vstříc s propagací. Nedávno jsme získali cenu za podnikatelský projekt roku 2018 v Pardubickém kraji a postoupili jsme do celorepublikového finále jedné startupové soutěže.“

René Němeček s partnery vymyslel tričko, které neprozradí, že se potíte

Postupně by začínající firma chtěla zajít taky do dámské módy. „Mnoho žen se ptá na svou kolekci. Vítáme všechny nápady veřejnosti. Jako tři chlapi vnímáme módu jinak, ale rádi bychom skutečně vyráběli i pro ženy,“ ujišťuje Němeček.

Vášeň pro textil má od devadesátých letech. Tehdy jako student textilní fakulty přemýšlel, co jednou bude dělat. Už tenkrát ho napadaly inovace a moderní technologie v textilu a odívání. Jeho dnešními kolegy jsou Pavel Hrstka a Martin Burkoň.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související