Místo trubek cyklisté. Chrudim chce pohřbít horkovod

7. červen 2017

Místo nehezkého potrubí nová cyklostezka a parkovací místa. Chrudimská radnice se znovu snaží domluvit na zakopání části horkovodního potrubí, které do města vede z opatovické elektrárny. Jenže tenhle plán zatím pokaždé ztroskotal, naposledy před 10 lety.

Město se snaží prosadit zakopání potrubí od lávky přes Chrudimku ke sportovištím až po kruhový objezd u sídliště U Stadionu. Je to přibližně 400 metrů, ale změna by výrazně pomohla chodcům a cyklistům. Pokud by se trubky podařilo dostat pod zem, bylo by možné protáhnout stezku na Slatiňany. Ta by se už nekřížila s frekventovaným městským okruhem, ale vedla by pod mostem s touto silnicí. Další bonus je několik nových parkovacích míst.


Horkovod z opatovické elektrárny
Celková délka soustavy: 310 km
Maximální průtok: 5100 t/h
Maximální teplota oběhové vody: 180 °C
Celkový počet předávacích stanic: 646
Připojeno: Pardubice, Hradec Králové, Chrudim, Opatovice n. L., Čeperka, Rybitví

Přemístění trubek pod zem je stará záležitost, naposledy o něm radnice jednala před 10 lety, kdy se chystala stavba obchodního domu Tesco a úprava horkovodu byla jedna z podmínek pro investora. Nakonec se ale strany dohodly jinak, město získalo finanční náhradu a firma pomohla s přípravou sítí pro nové domy v části Píšťovy. Odhad ceny za zakopání horkovodu byl 10 milionů korun, potrubí ale nakonec zůstalo.

Elektrárna o přesunu uvažuje

Chrudimský starosta Petr Řezníček (SNK-ED) sice říká, že předběžná dohoda s opatovickou elektrárnou existuje. Mluvčí elektrárny Martin Sýkora ale potvrdil jen to, že firma o možnosti úpravy horkovodu uvažuje, ale definitivní rozhodnutí nepadlo. Nicméně se zakopáním potrubí počítá střednědobý výhled města Chrudim - to je takový jízdní řád, jaká stavba je v plánu a kdy na ni přijde řada, a podle návrhu tohoto dokumentu by horkovod měl jít pod zem už příští rok.

Horkovodní potrubí vede v Chrudimi ulicí U Stadionu
autor: kop
Spustit audio