Motorek, který přečerpá čtyři litry krve za minutu, v Pardubicích zachraňuje životy lidem s nemocným srdcem

21. květen 2024

Při infarktu jde o minuty. Prodloužit čas nutný k záchraně života umí revoluční metoda, kterou používají v Agelu Pardubice. Jedná se o motorek, který dokáže přečerpat čtyři litry krve za minutu.

Zavádí se v situacích, kdy vlastní srdce úplně selže. V tu chvíli má člověk do smrti několik málo minut. Proto je potřeba velmi rychlé řešení. Jedná se o těžké infarkty nebo nálezy na srdečních tepnách, které vyžadují velké opravy, během kterých by srdce nebylo schopné samo fungovat.

Do srdce přes tříslo

„Impella je vlastně pumpa s malým motorkem. Funguje tak, že dáte jeden konec pumpy přímo do levé komory srdeční, druhý konec dáte do aorty. Motorek pohání krev z levé komory, která není schopná v tu chvíli pracovat, do aorty, a ta je rozvádí dále k orgánům,“ vysvětluje vedoucí lékař Kardiologického centra Agel Pardubice Ivo Varvařovský.

Čtěte také

Impella se zavádí přes tepnu v třísle, je to osvědčený způsob. Rozměr cévky je půl centimetru. Přes půl centimetru je motorek schopen přečerpat čtyři litry krve za minutu, což je skutečně revoluční záležitost.

„Začali jsme s touto metodou v Agelu jako jedni z prvních v republice v roce 2022. Provádíme kolem dvaceti případů ročně. Jsou to jak těžké infarkty, tak plánované operace,“ upřesňuje MUDr. Varvařovský.

Jak rychle reagovat při zástavě srdce? A jaké nové metody se používají při léčbě plicní embolie? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související