Lidí se srdečním selháním přibývá. Jak zákeřnou chorobu poznat?

2. leden 2020

Srdeční selhání není infarkt, jak si mnozí lidé myslí. Je to onemocnění, které postihuje kolem 230 tisíc Čechů. Nemoc se projevuje nenápadně a příznaky si laik nemusí ani spojit se srdcem.  Jeho prognóza je však horší než u některých běžných druhů rakoviny. A nemocných s touto diagnózou přibývá.

„Lidé trpící srdečním selháním často svádí příznaky nemoci na stáří nebo špatnou kondici, myslí si, že se zadýchávají proto, že přibrali na váze. Ale pozor, srdeční selhání je velmi závažné onemocnění, které vyžaduje lékařskou péči,“ varuje primář Kardiologického oddělení Pardubické nemocnice Jan Matějka.

Příznaky srdečního selhání:

  • Dušnost – nemocný tzv. lape po dechu, stává se mu to nejprve při větší námaze. Jak srdce postupně slábne, dochází k pocitům dušnosti  v klidu a v noci. Velmi často se nemocnému špatně dýchá i vleže. Srdce totiž nezvládá pumpovat krev, a ta se hromadí v různých částech těla, včetně plic. Jejich otok brání volnému dýchání.
  • Otoky kotníků, které mohou přecházet k lýtkům a výše. V těle se hromadí litry tekutin a tím dochází  k náhlému nárůstu váhy.
  • Nechutenství – to je způsobeno tím, že nahromaděná tekutina tlačí na orgány v břiše, proto člověk přestane mít chuť k jídlu
  • Nevysvětlitelná únava a malátnost
  • Nadměrné bušení srdce a častější frekvence močení v průběhu noci

Úplné vyléčení srdečního selhání bohužel není možné, ale velmi důležitá je podle primáře Matějky včasná diagnostika. Srdce pacienta by mělo být pravidelně kontrolováno. Nejdůležitější je nastavení vhodné léčby a její důsledné dodržování. Nedílnou součástí léčby jsou režimová opatření, tzn. správná životospráva (pozor na velký příjem soli), pitný režim a přiměřený pohyb.

Spustit audio

Související