Mozek umí po příhodě opravit sám sebe. Ale spěchá na to

13. říjen 2020

Mozková příhoda je závažné onemocnění, ale dá se dá léčit. Velmi důležité je dostat se včas z akutní péče na rehabilitaci. Ta je totiž v léčbě zásadní. Proto vzniklo v Pardubicích před rokem Centrum KOMPRE, které řeší  nevyhovující situaci následné péče o osoby se získaným poškozením mozku. Většinou se jedná právě o lidi po mozkové příhodě.

„Následná péče pokulhává, rehabilitační zařízení jsou často přeplněná. Včasná rehabilitace je ale velmi důležitá, proto v Centru KOMPRE v Pardubicích zajišťujeme od ledna nejen ambulantní, ale také terénní služby,“ říká vedoucí Linda Trpišovská.

Mozek se s pomocí vrátí do formy

„Mozek je orgán, který je náročný na kyslík. Nedokrvením nebo krvácením do mozku dojde k poklesu zásobení kyslíkem. Tím pádem nejsou některá centra vyživována a poškodí se. Poškozena může být hybnost, zrak, sluch nebo řeč. Často to bývá právě řeč. Ale do jisté míry se to dá včasným zásahem napravit,“ vysvětluje logopedka Jana Vítková.

Mozek má totiž úžasnou vlastnost. Říká se jí neuroplasticita, tedy schopnost mozku opravit sám sebe. Poškozené neuronové sítě mohou zpětně vytvářet předchozí vazby. Ale zadarmo to není. Mozek reaguje na různá cvičení a terapie. Jejich souhrn najdete v nové příručce, kterou vydává Centrum KOMPRE Pardubice.

Jak na domácí rehabilitaci?

Jakým způsobem probíhá rehabilitace po mozkové příhodě? A jak můžete cvičit s nemocným člověkem v rodině? Poradí vám přímo v centru KOMPRE v Pardubicích. Kniha se jmenuje Příručka pro pečující s podtitulem Tipy pro návaznou domácí rehabilitaci.

„V nové příručce najdete postupy, jak rehabilitovat v přirozeném domácím prostředí, jak trénovat konkrétní dovednosti. Jsou tam cvičení z ergoterapie, logopedie i psychologie. Můžete si ji vyžádat, dá se do ní nahlédnout elektronicky, na internetu jsou návodná videa. Centrum Kompre sídlí na ulici Jana Palacha v Pardubicích, je to bývalý areál stavebního podniku,“ říká logopedka Jana Vítková.

Spustit audio

Související